Scandalul Nordis. Ciolacu anunță că nu mai e cale de întors. Avansurile pentru locuințe vor fi de maximum 10% 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
(Foto: Freepik)
(Foto: Freepik)

Avansul pentru locuințe nefinalizate, în stadiu de proiect, nu poate fi mai mare de 10%, anunță Marcel Ciolacu. 

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că proiectul de lege inițiat de social-democrați privind înăsprirea regulilor pentru dezvoltatorii imobiliari este unul „coerent,” inspirat din legislațiile unor state dezvoltate, precum Franța și Germania. Acesta a adăugat că PNL a avut suficient timp să adopte o inițiativă similară, propusă încă din 2019, dar care nu a fost promovată.

Întrebat despre consensul cu liberalii în privința modificării legislației, în urma scandalului Nordis, Ciolacu a declarat:

„Eu nu am văzut aici o competiţie, am avut o discuţie cu domnul Simonis şi cu actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor şi, iertaţi-mă, înţeleg tot contextul, înţeleg contextul electoral, nu am avut răbdare să mă uit şi nu am avut răbdare să mă uit o oră la reportajul Recorder. Am prieteni care mi-au scris, care au avut această problemă: am aflat că am promisiuni de vânzare şi am aflat că, de fapt, mi-am pierdut banii sau urmează să ne pierdem banii. Eu nu pot să accept aşa ceva, indiferent despre cine vorbim."

Marcel Ciolacu nu a vorbit cu Laura Vicol

 

Premierul a clarificat că nu a discutat cu Laura Vicol, deputata PSD care și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaților după ancheta jurnalistică în cazul Nordis: „Nu am vorbit cu doamna Vicol şi nu cred că e o obligaţie din partea mea de a vorbi cu doamna Vicol. Nordis construieşte din 2008. În acest moment au o problemă, în urma unor dezvăluiri, e treaba dânşilor şi a companiei ce fac. Treaba mea, normal că am verificat dacă pe timpul şefiei doamnei Vicol la comisia juridică a venit vreun proiect de lege care ar fi favorizat un astfel de fenomen. Nu există aşa ceva. S-a verificat, cap-coadă, doamna Vicol nu a iniţiat acest lucru. Cu alte cuvinte, nu vorbim de o corupţie instituţională sau de o intervenţie în interes propriu al unui preşedinte de comisie sau a unui parlamentar, dar nici nu pot să stau şi să mă uit ca acest fenomen să se mai întâmple."

În ceea ce privește proiectul legislativ al PSD, Ciolacu a explicat că acesta a fost conceput pe baza unor studii asupra legislațiilor din țări ca Franța și Germania: „S-au uitat în legislaţia din Franţa, s-au uitat în legislaţia din Germania, din ţările mai dezvoltate, cred că şi din Italia, şi de acolo au scos elementele pe care pot să le adapteze cel mai bine, şi am venit cu un proiect de lege."

Referitor la inițiativa PNL, premierul a criticat lipsa de acțiune a liberalilor în perioada 2019:

„Proiectul de lege al PNL, să mă ierte Dumnezeu, am înţeles că e din 2019. Eu ştiu că în 2019 exista o majoritate parlamentară, nu cu PSD-ul, nu înţeleg cine i-a ţinut să nu-l treacă. Că, între timp, am găsit noi în coşul de gunoi, că e lăsat acolo un proiect uitat, cum noi eram zmei, dar ne-a oprit PSD-ul care era în Opoziţie, nu avea majoritate, la mine nu merg şmecheriile astea, nică măcar în campanie. Avem un proiect, coerent, depus, care să se discute rapid la comisii pentru că românii vor să fie protejaţi."

Vacanță în Dubai cu Vicol și Grindeanu?

 

Ciolacu a respins speculațiile despre vacanța în Dubai alături de Sorin Grindeanu și Laura Vicol:

„Nu am fost niciodată în Dubai cu familia Ciorbă în vacanţă, niciodată, ca să lămurim şi acest lucru. Vedeţi că este o suprapunere din câte îmi amintesc, vă daţi seama din ce am căutat, vacanţă este exclus, este o suprapunere de avion când m-am întors în ţară. Iertaţi-mă, mă puteam întâlni în avion şi cu domnul Iohannis. Înseamnă că am fost cu dânsul la golf? Să mă ierte Dumnezeu!"

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel