Marți seara, sexagenarul lua o cafea cu un prieten în centrul Capitalei, când deodată a fost aruncat la pământ la douăzeci de metri distanță, propulsat de exploziile mortale și devastatoare care au zguduit portul Beirut.
Cu peste 100 de morți și 4.000 de răniți, spitalele au fost rapid saturate.
Cu capul sângerând, Qurban a fost dus pe motocicletă de un străin la Spitalul Geitawi, unde îl așteptau scene de „apocalipsă”.
„Am văzut răniți însângerați pe marginea drumurilor, alții întinși pe pământ în curtea spitalului”, își amintește chirurgul.
„Un doctor mi-a cusut rana în timp ce stăteam pe stradă. Așteptam de câteva ore", spune el.
„Mi-am amintit ce vedeam în urmă cu câțiva ani, în timpul misiunilor mele umanitare în Afganistan”, a adaugat medicul.
Miercuri dimineață a mers pentru analize la spitalul Hôtel-Dieu din Beirut - și aici confuzia este totală.
Pe coridoare, sunt mamele îngrijorate de soarta copilului rănit. Cu un aer pierdut, un bătrân își caută soția, transferată de la o altă unitate.
Telefoanele continuă să sune. La fiecare conversație, vocile anonime din mijlocul mulțimii repetă aceeași poveste încă o dată.
„A supraviețuit printr-o minune”, a spus o doamnă la telefon. Exasperat de apelurile neîncetate, un bărbat rănit îi dă telefonul surorii sale: „Nu pot vorbi”.
Anunțarea deceselor
Numai Hôtel-Dieu a primit 300 de răniți și 13 morți într-o noapte, potrivit directorului său medical, George Dabar.
În timpul războiului civil, îmi făceam stagiul aici. Nu am văzut niciodată scene ca cele din ziua precedentă", a declarat pentru AFP medicul cu o haină albă și cu părul grizonat, așezat în fața calculatorului.
„Partea cea mai grea a fost anunțarea unui deces familiilor care au venit în căutarea unei persoane dragi", a spus el pentru AFP, luptându-se să-și controleze cu dificultate emoția.
„Este greu să-i spui unui tată care își transportă fetița pentru a o salva că aceasta și-a pierdut viața”.
Pentru spitale deja epuizate de criza economică și de noua pandemie de coronavirus, drama de marți seara este prea mult.
În două unități, cinci asistente au pierit din cauza rănilor lor, afectate în timpul serviciului de un plafon prăbușit sau de un geam spart.
„Echipele medicale sunt epuizate de tot ceea ce se întâmplă în țară și de coronavirus. Dar puși în fața crizei de ieri, solidaritatea a fost excepțională", asigură doctorul Dabar.
„Spital rănit”
Situat aproape de port, Spitalul ”Surorile Rozariului” nu mai este funcționat după ce a fost devastat de explozii. La fel ca Spitalul Sfântul Gheorghe, unde noaptea a fost iad.
Clădirea cu mai multe etaje nu este altceva decât o carcasă goală din beton, cu tavane prăbușite care dezvăluie cablurile electrice. Peste tot sticla spartă, mormane de moloz. Ușile liftului sunt strâmbe.
Aici au murit patru asistente.
Până în zori, personalul a lucrat pentru transferul pacienților, inclusiv 20 de persoane cu Covid-19, în alte spitale. Miercuri dimineață, ultimele echipamente medicale au fost trase de sub ruine.
„Nu este nimic mai dificil decât evacuarea unui spital aglomerat de pacienți, în timp ce răniții continuă să vină", a declarat directorul Eid Azar potrivit HotNews.ro.
„Suntem un spital rănit”, a mai spus el.
Două asistente povestesc pentru AFP despre o noapte traumatizantă, în timpul căreia grădina și curtea au fost de fapt transformate într-un spital de campanie, pentru a găzdui pacienții pierduți, forțați să părăsească paturile spitalului.
Deoarece ascensoarele nu mai funcționau, au coborât pe scări mai multe etaje.
„A trebuit să coasem rănile pacienților și să le tratăm la lumina telefoanelor noastre mobile”, spune asistenta Lara Daher.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News