Utilizarea plăcuțelor de înmatriculare poloneze pentru scutere și mașini este un fenomen care devine din ce în ce mai răspândit în Italia, relatează publicația Corriere. Totuși, fenomenul a avut loc pentru prima dată în România, atunci când prețurile polițelor RCA au crescut foarte mult, iar foarte mulți români își înmatriculau mașinile în Bulgaria, acolo unde plăteau asigurări derizorii comparativ cu țara noastră. La un moment dat, România a introdus inclusiv o taxă de primă înmatriculare care era de ordinul a câteva mii de euro, aspect ce a dus la o creștere masivă a înmatriculărilor în Bulgaria. Chiar și ministrul Mediului, Rovana Plumb, cea în pixul căreia stătea eliminarea acestei taxe, avea mașina înmatriculată în Bulgaria.
Italia se plânge acum de o invazie a plăcuțelor de înmatriculare poloneze. Explicația este foarte simplă: costul asigurărilor din Polonia este cel mai mic din Uniunea Europeană, iar "schema" este trasă la indigo cu ce se întâmpla în România atunci când exista celebra taxă de primă înmatriculare.
Fenomenul este acum prezent în special în Napoli (din cele 53 de mii de plăcuțe de înmatriculare străine din Italia, 35 de mii sunt doar în Napoli). Aspectul este legat de costurile asigurărilor care plasează Napoli pe locul doi, după Prato, în clasamentul orașelor în care plătești cel mai mult pentru asigurarea auto. De fapt, dacă pentru RCA-ul unui moped din Napoli, suma anuală cu asigurare și impozit poate depăși 1.500 de euro pe an, cu utilizarea unei plăcuțe de înmatriculare străine costul poate fi redus semnificativ.
Cum funcționează schema? Este trasă la indigo cu ce făceau românii în urmă cu mai bine de zece ani
Operațiunea este, evident, un truc pentru a ocoli costul asigurării din Italia și pentru a plăti mai puțin. Dar cum se face? Există firme care au apărut special pentru această schemă.
Trebuie să mergeți cu scuterul sau autoturismul la o agenție de înmatriculare, deschideți o cerere de radiere pentru exportul vehiculului în Polonia, așteptați noua înmatriculare a vehiculului în țara din Europa de Est și încheiați un contract de închiriere pentru autoturism cu firma respectivă.
Firma devine însă noul proprietar al autoturismului sau scuterului și totul este gata: plătești în jur de 600-800 de euro pentru primul an, cheltuială care apoi devine 300-350 de euro pentru anii următori. Este important de subliniat că practica este permisă de reglementările italiene, așa cum a explicat pentru publicația Corriere Giuseppe Guarino, Secretarul Național de Cercetare al Unasca (Uniunea Națională a Scolilor de Șoferi și Studiilor de Consultanță Auto)
Consecințele
Practica aduce cu ea o multitudine de consecințe periculoase. În cazul unui accident, compania de asigurări poloneză va plăti rareori daunele. Mai departe, persoana care dorește plăcuță de înmatriculare poloneză și își radiază vehiculul nu va mai fi proprietarul vehiculului și, prin urmare, nu îl va mai putea vinde sau mai pe scurt nu va mai dispune de el după bunul plac.
În plus, dacă noua companie care deține scuterul sau mașina ar da faliment, toate vehiculele ar fi luate de executori de la utilizatori și foștii proprietari, care de fapt sunt cei care le utilizează în prezent. Pe scurt, prin această practică îți înstrăinezi vehiculul unei companii care poate face absolut orice pentru că în acte proprietari devin patronii respectivei companii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News