Doi-trei ofițeri români în permanență la Oficiul Federal de Poliție Criminală. Ministrul de interne Karner l-a primit pe omologul său român, Lucian. Bode.
După cum a anunțat marți Ministerul de Interne din Austria, după o întâlnire a șefului de departament Gerhard Karner (ÖVP) cu omologul său Lucian Bode, la Viena, doi-trei ofițeri de poliție români vor fi angajați permanent în cadrul Oficiului Federal de Poliție Criminală în viitor. Austria va trimite ofițeri de contact la Centrul de cooperare polițienească de la Oradea, care se ocupă, printre altele, de combaterea traficanților.
Combaterea contrabandiștilor - 73.000 de persoane reținute în 2021
În ultimele luni, rutele de contrabandă s-au mutat din ce în ce mai mult spre România, din cauza protecției sporite a frontierei Ungariei, a declarat Karner. În anul precedent, 73.000 de persoane au fost reținute în țară, a precizat aceasta.
Schimb permanent de polițiști între Austria și România
De asemenea, Viena și București planifică acțiuni prioritare comune pentru combaterea traficului de persoane și a infracțiunilor de tip "red-light". "România și Austria colaborează îndeaproape. Vom continua să promovăm și să extindem această cooperare în viitor", a declarat ministrul de interne Karner. Prin trimiterea de ofițeri de poliție în ambele țări, "putem continua să aprofundăm cooperarea la nivel operațional", potrivit Kurier.
„O componentă importantă a relației bilaterale o reprezintă comunitatea românească din Austria - a doua cea mai extinsă comunitate de cetățeni UE din Austria - foarte bine integrată și care contribuie activ la bunăstarea societății.În cadrul discuțiilor avute am reiterat importanța măsurilor de creștere a capacității operaționale a statelor din Balcanii de Vest, în materie de returnări, management al frontierelor și azil, pentru gestionarea mai eficientă a migrației ilegale. Totodată, am evidențiat eforturile României de prevenire și combatere a migrației ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, respectiv măsurile dispuse pentru descurajarea migrației secundare“, a afirmat Lucian Bode.
Cei doi omologi au discutat și despre spațiul Schengen
„Un subiect important al discuțiilor noastre a fost Spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene. Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi.
Securitatea și stabilitatea europeană, protejarea frontierelor externe și gestionarea migrației sunt priorități absolute pentru care România alocă resurse importante. Am convingerea că această vizită va consolida cooperarea bilaterală, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva infracționalității transfrontaliere și combaterea migrației ilegale“, conchide Bode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News