EXCLUSIV  Schimbare majoră: românii din diaspora votează partidele din țările în care trăiesc. Stănășel: "E un mesaj pentru clasa noastră politică" - VIDEO

Roxana Neagu |
Data publicării:
Secție de votare din străinătate (Foto: MAE)
Secție de votare din străinătate (Foto: MAE)

La precedentele alegeri europarlamentare, românii din străinătate au taxat clasa politică printr-un gest simplu: au votat partide din țările în care trăiesc. Această schimbare de abordare este, în opinia lui Claudiu Stănășel, un consilier local român din Italia, un semnal puternic pentru clasa politică din România. 

România se pregătește pentru o serie de alegeri importante, incluzând două tururi pentru alegerea președintelui și un tur pentru desemnarea viitorului guvern. În contextul acesta, se ridică întrebări legate de prezența la vot și preferințele românilor din diaspora. La alegerile precedente, așteptările de la diaspora au fost mari, dar participarea la vot a fost scăzută.

Invitat în emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te", moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan, Claudiu Stănășel, vicepreședintele Consiliului Local din Prato, Italia, a oferit câteva perspective interesante.

Românii din diaspora au început să voteze pentru partidele politice din țările în care trăiesc

 

Claudiu Stănășel a subliniat faptul că, în cadrul recentelor alegeri europarlamentare, mulți români din diaspora au ales să voteze pentru partidele politice din țările în care trăiesc, nu pentru cele din România. Acesta consideră că este o schimbare semnificativă de mentalitate, care ar trebui să fie luată în considerare de clasa politică de la București.

"Un lucru care mă încurajează și pe mine într-un mod pozitiv este că mulți români, de această dată, au ales să voteze la alegerile europarlamentare pentru partidele politice din țările în care trăiesc. Este o schimbare semnificativă din punct de vedere al mentalității, care, în opinia mea, merită subliniată. De obicei, cetățenii români votau în număr mare la alegerile europarlamentare pentru partidele politice din România", spune Stănășel. 

El a adăugat că acest fenomen nu a fost observat doar în Italia, ci și în alte țări europene, precum Germania, Franța și Spania. "Această schimbare, însă, nu am observat-o doar în Italia. Ne-au confirmat-o și colegi din alte țări europene și nu numai, cum ar fi Germania, Franța, Spania și altele. Pentru prima oară, am asistat la o prezență semnificativă a românilor la vot pentru partidele politice din țările respective, bineînțeles, în cadrul alegerilor europarlamentare. Acest lucru merită atenționat și cred că poate fi un mesaj și pentru clasa noastră politică, mai ales că ne apropiem de un nou ciclu electoral", a continuat acesta.

Așteptările românilor de la clasa politică

 

Stănășel a vorbit și despre așteptările românilor din diaspora de la politicienii din România, subliniind că, de multe ori, aceștia nu au fost reprezentați în mod adecvat. „Ceea ce spun eu nu reflectă neapărat ceea ce clasa politică din România se așteaptă de la diaspora, ci mai degrabă ceea ce noi, cei din diaspora, ne așteptăm de la ei. În primul rând, dorim o campanie politică deschisă, curată, ceea ce nu s-a văzut încă, cel puțin aici, în diaspora”, a punctat el.

Vicepreședintele Consiliului Local din Prato a criticat lipsa unor programe politice coerente dedicate românilor din străinătate și a adus în discuție faptul că mulți lideri politici au avut, în trecut, declarații ofensatoare la adresa diasporei. „Problema este că, înainte de a veni să ceară votul românilor din diaspora, politicienii ar trebui să-și ceară scuze pentru anumite declarații care au fost făcute la adresa comunității noastre. Știți bine la ce mă refer”, a afirmat Stănășel.

E nevoie de candidați din diaspora

 

O altă problemă ridicată de Claudiu Stănășel a fost legată de reprezentarea politică a românilor din diaspora. El a menționat că este esențial ca pe listele parlamentare să fie incluși candidați din diaspora, nu persoane desemnate de la București, care nu cunosc realitățile vieții din străinătate. „Vrem ca acei candidați care sunt pe listele parlamentare să fie din diaspora, nu să fie persoane trimise de la București, care nu știu nici măcar unde sunt orașe precum Bologna, Paris sau Berlin”, a spus el.

Stănășel a adăugat că românii din diaspora nu doresc să fie tratați ca o notă de subsol la finalul alegerilor, ci să aibă parte de o reprezentare reală și de programe politice concrete.

Claudiu Stănășel și-a exprimat îngrijorarea că participarea românilor din diaspora la viitoarele alegeri ar putea fi afectată din cauza lipsei unei campanii electorale adecvate și a secțiilor de votare insuficiente. „Dacă acest mesaj, pe care îl transmit eu și alții, nu va ajunge la urechile potrivite, ne temem că nu se dorește cu adevărat o mare participare a românilor din străinătate”, a avertizat el.

El a sugerat că politicienii români ar putea fi reticenți în a încuraja participarea masivă a diasporei la vot, deoarece această comunitate este percepută ca o forță imprevizibilă și necontrolabilă. „Unii au înțeles că românii din străinătate pot deveni o putere semnificativă, capabilă să schimbe rezultatul alegerilor, și această putere nu poate fi controlată de partidele politice din România”, a concluzionat Stănășel.

Urmărește emisiunea integrală:

Youtube video image
 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel