Andreea acum studentă la Facultatea de Drept, a vorbit în emisiunea Departe de România, moderată de jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica, despre viața în Belgia și cum a fost momentul în care a ajuns într-o țară străină la o vârstă atât de fragedă.
„M-am mutat în Belgia când eram în clasa a V-a. La momentul respectiv cred că mi-a fost greu, dar nu am simțit neapărat. Existau deja rețelele de socializare și am putut continua să comunicăm pe Yahoo Messenger. Deci nu simțeam așa tare lipsa. Iar faptul că știam că mă întorceam o dată pe an în vară cu părinții, a făcut ca lucrurile să fie destul de ușoare.
La prima vedere deși belgienii sunt mai distanți, mai reci, dar odată ce intri în vorbă cu ei și simt că ești o persoană de încredere, se deschid și poți comunica cu ei și poți crea prietenii pe viață. Personal nu cunosc mulți români de vârsta mea aici, știu că mai sunt la Universitate câțiva, dar nu îi cunosc, iar la facultatea pe care eu o urmez, Facultatea de Drept, mai sunt două persoane din România. Deci nu pot spune că sunt în contact cu mulți studenți români. ”, spune tânăra.
„Există în Belgia un sistem de integrare a copiilor care vin din alte țări la școală”
Experiența sa școlară în Belgia a fost una pozitivă. Comparând-o cu România, spune despre clasele primare că au fost mai ușoare în Belgia, dar că dificultatea crește în liceu.
„Clasa a V-a și a VI-a au fost mult mai ușoare în Belgia decât în România. Țin minte că în România trebuia să stau până seara târziu să îmi fac temele, făceam pregătire la matematică. Deci cred că în clasele primare este mai ușor în Belgia, după la liceu devine mai greu, iar studiile universitare cred că sunt cam la fel. Nu prea pot să le compar că nu am studiat în România.”, explică românca.
Un aspect notabil este programul de integrare pentru copiii străini în Belgia. Sistemul belgian de integrare a copiilor străini în școli este conceput pentru a ajuta la facilitarea procesului de adaptare. Acest program oferă sprijin suplimentar pentru copiii care au nevoie de asistență în învățarea limbii, înțelegerea sistemului educațional și în adaptarea la viața într-o nouă țară.
„Există în Belgia și un sistem de integrare a copiilor care vin din alte țări la școală. Știu că mulți colegi pe care îi aveam au luat parte la acest sistem, dar eu nu a trebuit să fac asta. Am venit încă din vară și am prins repede limba, așa că nu am mai avut nevoie de extra susținere. Dar mi se pare un program foarte bun pentru cei care au nevoie.”, mai spune Andreea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News