Se deschide o nouă fabrică la Iași. Prima de acest tip din Estul Europei

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

România marchează un moment istoric în industria ambalajelor sustenabile prin inaugurarea primei fabrici de hârtie cerată din Europa de Est, situată pe platforma industrială Exonia din Iaşi. Acest proiect inovator vine ca o soluţie viabilă pentru reducerea utilizării plasticului în ambalajele alimentare, alinindu-se astfel tendinţelor europene de protecţie a mediului.

Fabrica va produce hârtie cerată din materii prime exclusiv vegetale, un material complet biodegradabil, compatibil cu normele impuse de Uniunea Europeană pentru reducerea poluării cu plastic.

"Deschiderea acestei unităţi de producţie înseamnă mai mult decât o investiţie economică, reprezintă un angajament ferm pentru un viitor sustenabil. Hârtia cerată pe care o vom fabrica oferă o soluţie sigură atât pentru consumatori, cât şi pentru mediul înconjurător. Produsul nostru se aliniază la cerinţele pieţelor europene şi americane, oferind o alternativă viabilă pentru ambalajele alimentare utilizate de comercianţi din întreaga lume", a declarat Nadia Stoian, director operaţional al Fabricii Exonia.

Această inovaţie vine în contextul în care Uniunea Europeană a adoptat recent Regulamentul UE 2024/1157, care impune restricţii drastice asupra produselor din plastic de unică folosinţă şi promovează utilizarea ambalajelor biodegradabile. Noul regulament, ce urmează să fie implementat progresiv în toate statele membre, va accelera tranziţia industriei către materiale sustenabile. Fabrica Exonia din Iaşi este astfel un exemplu de bune practici în adaptarea la noile norme europene, oferind soluţii inovatoare şi prietenoase cu mediul.

Pentru ce va fi folosită hârtia

 

Hârtia cerată Biolin produsă de Exonia este destinată ambalării unei game variate de produse alimentare, de la burgeri şi shawarma, până la mezeluri şi prăjituri. Aceasta nu doar că protejează alimentele şi le menţine prospeţimea, dar este complet biodegradabilă, eliminând riscul poluării cu plastic. Spre deosebire de ambalajele clasice multistrat, care nu pot fi reciclate eficient cu tehnologiile actuale, hârtia cerată se descompune în mod natural, contribuind astfel la reducerea deşeurilor nocive pentru mediu.

Această investiţie vine într-un moment cheie pentru industria ambalajelor, în contextul în care tot mai multe companii din domeniul alimentar sunt obligate să identifice soluţii ecologice pentru ambalarea produselor lor. De altfel, multiple lanţuri de restaurante şi cafenele din Europa şi Statele Unite au anunţat deja strategii de eliminare a plasticului din ambalaje şi trecerea la materiale sustenabile. Fabrica din Iaşi se poziţionează astfel ca un furnizor strategic pentru aceste pieţe, având potenţialul de a deveni un centru de referinţă pentru producţia de hârtie cerată din regiune.

Grupul Exonia, fondat în anii 2000, este un nume cu tradiţie în industria ambalajelor, fiind format din trei divizii principale: Exonia Holding, specializată în producţia de ambalaje din hârtie, Exonia Production, dedicată fabricării de ambalaje din plastic, şi Artis Design, integrator de soluţii digitale pentru optimizarea proceselor industriale. Odată cu deschiderea noii fabrici, grupul şi-a consolidat poziţia de lider în domeniul ambalajelor sustenabile, demonstrând că dezvoltarea economică poate merge mână în mână cu responsabilitatea faţă de mediu.

Pe termen lung, Exonia are în vedere extinderea capacităţii de producţie şi diversificarea portofoliului de produse ecologice, astfel încât să poată răspunde cererii tot mai mari pentru soluţii de ambalare sustenabile. Cu sprijinul politicilor europene şi al unui interes crescut din partea consumatorilor pentru produse prietenoase cu mediul, hârtia cerată fabricată la Iaşi ar putea deveni un standard în industrie, schimbând radical modul în care sunt ambalate alimentele la nivel global.

Inaugurarea primei fabrici de hârtie cerată din Europa de Est confirmă că România poate juca un rol esenţial în tranziţia către un viitor mai verde. Prin inovare şi adaptare rapidă la cerinţele internaţionale, industria românească de ambalaje devine un exemplu de bune practici, demonstrând că sustenabilitatea şi dezvoltarea economică pot coexista cu succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel