Publicitate
Nu este deocamdată criză economică așa cum prevesteau mulți analiști economici, însă nici datele nu sunt foarte bune pentru micile afaceri: schimbările tot mai dese ale codului fiscal, mai precis creșterea taxelor pentru micile afaceri coroborat cu lipsa acută de forță de muncă, îi pune pe tot mai mulți patroni de localuri să pună lacătul la ușă.
Un patron de restaurant spune că cele două mari probleme: forța de muncă și creșterea taxelor i-au blocat total afacerea. Tudor Aposteanu preconizează zile negre pentru tot ce înseamnă industria de restaurante din România. Spune că vor rezista doar marii jucători de pe piață, iar ceilalți vor avea ca singură șansă retragerea în spații mici, acolo unde să aplice un model de proprietar-angajat. Adică revenirea la afacerile de familie, fără alți angajați.
Din 2023, profitul restaurantelor a scăzut
"În clipa în care un angajat îți greșește, trebuie să înghiți în sec, să ții în tine, să nu-i faci observație, pentru că e posibil ca a doua zi să nu-ți mai vină la muncă. Sigur, e de vină și evoluția prețurilor pentru că nu poți trece cu vederea că pentru a oferi aceeași calitate trebuie să mărești prețul. Ai două variante: ori angajezi la negru, ori închizi restaurantul," a spus Tudor Aposteanu, într-un reportaj difuzat la televiziunea Kanal D.
"În cinci ani de zile în Horeca va dispărea tot ceea ce înseamnă clasă de mijloc. Vor rămâne marii jucători pe piață și locațiile foarte mici," a mai spus acesta.
Restaurantele au avut o crește constantă până în anul pandemiei. Din 2023, profitul a început să scadă. 850 de restaurante din România au intrat în insolvență.
După creșterea semnificativă a taxelor pentru IMM-uri, acolo unde se încadrează și multe restaurante, în acest moment se discută din nou creșterea taxării pentru aceste mici intreprinderi. În România, 90% dintre firme sunt IMM-uri, astfel că acestea au reprezentat motorul creșterii economiei țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News