Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR), anunță depunerea unei oferte din partea Vodafone România pentru dezvoltarea și implementarea proiectului sistemului de taxare a autovehiculelor care circulă pe drumurile din România.
"A fost depusă astăzi o ofertă pentru noul #sistem electronic de #tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională.
Contractul prevede atât servicii de #dezvoltare și implementare a soluției informatice cât și furnizarea de #echipamente software de bază.
VODAFONE ROMANIA SA a depus singura ofertă pentru acest contract cu o valoare de maximum 224,68 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin #PNRR.
Durata contractului este de 84 luni din care 24 de luni pentru serviciile de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice și pentru furnizarea echipamentelor și a programelor.
Prin această investiție dorim să construim un nou sistem informatic integrat destinat gestionării tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, în conformitate cu prevederile #UniuniEuropene.
Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time based) pentru #autoturisme, #autobuze, #autocare si autovehiculele de #transportmarfă cu masa totala maxima autorizata (MTMA) ≤ 3,5 tone cât și un mod de tarifare în funcție de distanta parcursă (distance based) pentru autovehiculele de transport marfa cu MTMA> 3,5 tone", este mesajul lui Cristian Pistol.
Șoferii din România nu plătesc pentru a circula pe autostradă
În România, autostrăzile nu sunt taxate printr-un sistem de taxare la punctele de intrare și ieșire, așa cum se întâmplă în alte țări europene. Totuși, pentru a utiliza rețeaua de drumuri naționale și autostrăzile din România, este obligatorie achiziționarea unei roviniete (vignete).
Rovinieta este o taxă de drum și se aplică pentru toate categoriile de vehicule, inclusiv autoturisme, camioane și autobuze. Aceasta poate fi achiziționată pentru diverse perioade de valabilitate, de la o zi până la un an, în funcție de necesitățile utilizatorului.
Controlul rovinietei se face prin intermediul unor camere automate amplasate pe drumurile naționale și autostrăzi, precum și prin controale efectuate de către Poliția Rutieră și reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Lipsa unei roviniete valabile poate atrage amenzi considerabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News