EXCLUSIV  Se mai întorc studenții români din străinătate acasă sau România i-a pierdut pentru totdeauna? „Experimentăm” / VIDEO

Cristina Iacob |
Data publicării:

Ilinca Panait, o studentă la Universitatea King's College London, a vorbit în emisiunea „Departe de România” despre modul în care studenții români sunt percepuți în străinătate și despre provocările adaptării la o cultură diferită. În cadrul discuției, invitata a abordat și subiectul întoarcerii acasă în România.

Î: Cum sunt percepuți studenții români, sunt studenți buni? 

„Eu aș zice că da Sunt destul de apreciați. Suntem considerați destul de inteligenți și muncitori. 

Î: Mulți dintre români, mai ales cei trecuți de 40 de ani, care se stabilesc în străinătate o fac strict pentru bani. Mulți dintre ei chiar urăsc locul care le-a devenit a doua casă, nu vor să îmbrățișeze cultura respectivă. Cum este în cazul tinerilor?

„Cred că este o alegere personală. Cel puțin, atât timp cât ești la studii, trebuie să supravețuiești cumva. Adică, dacă alegi să nu te adaptezi, îți faci un rău ție. Măcar să încerci. Fiecare își găsește mecanismul lui de supraviețuire. Fie că asta înseamnă să aibă doar un grup de români sau încearcă să se integreze și să se adapteze la normele culturale și la ce fac oamenii din țara respectivă. Tu ai ales să mergi acolo, respectuos ar fi să respecți regulile de acolo. E o alegere personală, alegi cum să trăiești acolo.” 

Î: Ce spun studenții români din străinătate? Vă mai întoarceți acasă sau România v-a pierdut definitiv? 

„Cred că depinde de țara în care au ales să studieze. Știu că mulți din colegii mei din Olanda nu vor să se mai întoarcă. În schimb, în Anglia, fiind un mediu extrem de dinamic, parcă ți-e și frică să te gândești la ce o să se întâmple peste un an, doi, trei. S-au mai întors, dar pe termen scurt. Unii și-au găsit locuri de muncă în Anglia și au revenit. Cred că este o perioadă de tranziție după ce termini facultatea. O perioadă în care ești între un „du-te, vino”, nu știi exact ce vrei. Suntem tineri, experimentăm. Faci alegeri în funcție de ce oportunități ți se oferă. Pe mine m-a marcat ce a spus un coleg la o conferință din Anglia: „Dacă vă mutați în Anglia, adaptați-vă, căsătoriți-vă cu englezi, dar faceți cozonaci de Crăciun.”.

Departe de România, o emisiune cu și despre românii din diaspora

 

Emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora, este în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării. În fiecare săptămână descoperim povești interesante ale românilor stabiliți în străinătate, vorbim despre aspecte din viața de zi cu zi, probleme de integrare, provocări, dar și despre bucurii și împliniri. Totodată, vom încerca să aflăm ce mai înseamnă România pentru românii din diaspora: "acasă" sau doar țara de origine.

Pe lângă poveștile românilor stabiliți în afara granițelor, în cadrul emisiunii sunt uneori invitați și oficiali ai statului sau lideri politici care ne oferă informații relevante pentru cei din diaspora. 

Emisiunea "Departe de România" se difuzează pe site-ul ȘtiriDiaspora, canalele de Youtube și paginile de Facebook DC News TV, ȘtiriDiaspora și DC News.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi și relevante informații, vă puteți abona la notificările site-ului știridiaspora.ro și să ne urmăriți pe canalele de social media. Dacă v-a plăcut emisiunea, nu uitați să apăsați butonul "Like" și să distribuiți mai departe.

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel