Se reduce săptămâna de lucru în Spania. Guvernul şi sindicatele au semnat acordul

Liviu Ludovic |
Data publicării:

După luni de negocieri, guvernul spaniol a semnat vineri un acord cu sindicatele care prevede reducerea duratei programului săptămânal de lucru, până la 37,5 ore, de la 40 de ore în prezent, însă acordul nu a fost semnat şi de patronat şi în plus există şi riscul ca Parlamentul să respingă această reformă, informează AFP.

Astăzi, "scriem o nouă pagină n cartea marilor cuceri sociale din ţara noastră", a declarat ministrul spaniol al Muncii, Yolanda Diaz, care a promovat reforma, după semnarea acordului cu principalele sindicate din Spania, CCOO şi UGT.

"A venit ora ca câştigurile de productivitate să fie împărţite cu muncitorii", a adăugat Yolanda Diaz, membră a partidului de extremă stânga Sumar, aliat cu socialiştii în cadrul guvernului minoritar spaniol.

În programul lor comun de guvernate, semnat în luna octombrie 2023, Sumar şi partidul socialist s-au angajat să reducă durata legală a programului de muncă săptămânal de la 40 până la 37,5 ore, cu o reducere până la 38,5 ore într-o primă etapă, fără o diminuare a salariului.

Această reducere, prima adoptată după 1983, ar urma să afecteze aproape 12 milioane de salariaţi din sectorul privat, deoarece salariaţii din sectorul public beneficiază deja de o săptămâna de lucru de 37,5 ore. Potrivit ministrului Muncii, obiectivul reformei este acela de a permite muncitorilor "să trăiască mai bine şi să fie mai puţin obosiţi".

Cu toate acestea, acordul semnat vineri de executivul spaniol cu sindicatele CCOO şi UGT nu a fost aprobat şi de patronat, care la mijlocul lunii noiembrie a decis să plece de la masa negocierilor după 11 luni de discuţii fără succes, apreciind că cererile sale nu au fost luate în calcul de executivul de la Madrid.

Organizaţiile patronale sunt îngrijorate de impactul reformei asupra competitivităţii spaniole. Patronatele apreciază că nu se poate impune o regulă unică pentru toate sectoarele de activitate, iar o reducere generalizată a programului de lucru ar putea fragiliza anumite companii.

Aceste îngrijorări au fost respinse vineri de ministrul Muncii, Yolanda Diaz, care a reamintit că economia spaniolă este, în prezent, cea mai dinamică economia din rândul ţărilor OCDE, cu o creştere economică de 3,1% preconizată pentru 2024 de Banca Spaniei, şi a promis că va merge până la capăt cu reforma.

Însă acordul trebuie aprobat şi de deputaţi înainte de a intra în vigoare. Însă în Parlament, reforma se loveşte de reticenţele mai multor aliaţi ai guvernului, precum Partidul naţionalist basc (PNV) şi independenţii catalani de la Junts per Catalunya (JxCat).

"Astăzi este o zi importantă dar nu este punctul final", a recunoscut secretarul general de la CCOO, Unai Sordo prezent la ceremonia de semnare a acordului cu guvernul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel