Se renunță la ora de vară în UE? Presiune asupra Ursulei von der Leyen. 60 de europarlamentari susțin că e un stres inutil 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
România se pregătește să treacă la ora de iarnă în 2024: Ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă / Foto: Unsplash
România se pregătește să treacă la ora de iarnă în 2024: Ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă / Foto: Unsplash

Peste 60 de europarlamentari au cerut într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să fie eliminată ora de vară în Europa, relatează agenția dpa.

Documentul, consultat de agenție, susține că sistemul actual, care presupune schimbarea orei de două ori pe an, este unul depășit și că renunțarea la acesta ar alinia Uniunea Europeană la angajamentele de simplificare, reducând stresul și oferind o viață de zi cu zi mai facilă cetățenilor din cele 27 de state membre. Europarlamentarii semnatari cer Comisiei să analizeze subiectul cât mai curând posibil.

În timp ce europarlamentarii solicită atenție urgentă pentru eliminarea orei de vară, președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene a transmis că nu va iniția discuții pe această temă în mandatul său, care se va încheia la finalul anului.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în Uniunea Europeană, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, trecându-se astfel de la ora de vară la ora standard. Schimbarea orei, implementată în mare parte a Europei în ultimele decenii, a fost intens dezbătută, mai ales după 2018, când un sondaj realizat de Comisia Europeană a arătat că 84% dintre europeni susțin eliminarea orei de vară.

La acel moment, Jean-Claude Juncker, președintele de atunci al Comisiei Europene, a propus încheierea acestei practici, însă a subliniat că fiecare stat membru trebuie să decidă dacă va adopta permanent ora de vară sau ora standard. În absența unui consens între statele membre, planul a rămas neimplementat.

Istoria orei de vară în Europa

Ora de vară a fost introdusă în mod obișnuit în Europa în secolul XX, în special în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a economisi energie și a maximiza utilizarea luminii naturale. În 1980, Comisia Europeană a stabilit reguli comune privind ora de vară, coordonând schimbările în toate statele membre pentru a preveni discrepanțele între țări.

Totuși, în ultimele decenii, eficiența măsurii a fost contestată, iar impactul asupra sănătății și a bioritmurilor a devenit un subiect de îngrijorare, determinând inițiative tot mai ferme pentru eliminarea schimbării orei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel