Se schimbă regulile pentru vânzarea mașinilor second-hand. Toți vânzătorii se vor înscrie la RAR

Georgiana Dragomir |
Data publicării:

Mașinile second-hand, aduse din străinătate, ar putea avea prețuri mai mari, după ce Guvenul a decis ca toți cei care se ocupă de vânzarea lor să le înscrie în mod personal la Registrul Auto Român(RAR)

Pentru ca această regulă să se aplice este nevoie de un protocol între RAR și ANAF, transmite Digi TV. Oficialii Guvernului spun că statul este păgubit, întrucât nu se mai plătește TVA, decât în cazul celui care o achiziționează direct de la cel care a adus-o în țară.

„Dacă o firmă cumpără o mașină din Germania, în mod normal ar trebui să vină cu mașina în țară, să-i facă omologarea la RAR și în urma revânzării, la prețul de factură cu care a fost achiziționată în Germania, ar trebui să-i pună partea de TVA, care implicit îi ridică prețul. În condițiile în care se fac mai multe acte succesive, cu tot soiul de firme fantomă, practic statul este eludat de TVA”, a declarat Radian Tufă, director general RAR, citat de digi24.ro

Anual, România ar pierde peste un miliard de lei, iar cele mai mari pagube vin de la firmele care aduc mașini din străinătate. Potrivit unei prime analize a RAR, cele mai multe autoturisme second-hand sunt aduse din Germania. Noua decizie privind înscrierea mașinilor la RAR ar putea însemna prețuri mai mari.

 „Probabil că va fi o oarecare creștere, dar nu este obligatoriu ca TVA-ul să impună o creștere de 19%.

Anul trecut, în România s-au vândut 880.000 de mașini second-hand. Dintre acestea, 380.000 au fost importate, iar 500.000, de pe piața locală”, a explicat la Digi TV, Radian Tufă, directorul RAR.

Reguli noi pentru înscrierea mașinilor second-hand la RAR

 

Ministrul interimat al Finanțelor, Dan Vîlceanu, spune că se dorește o prevenire a evazunii fiscale, iar vânzarea mașinilor second-hand ia amploare în România.

„Prin această prevedere, că cel care achiziționează vehiculul este și cel care îl prezintă la RAR și să facă un schimb de documente cu RAR, vom realiza o prevenție”, a afirmat ministrul Dan Vîlceanu, potrivit sursei citate.

Potrivit ANAF,  anul trecut s-au dat amenzi de peste  3,9 milioane de lei și au confiscat 35 de autoturisme de lux, second hand, în urma unor acțiuni de control derulate  la nivel național. Inspectorii anti fraudă au acționat pentru combaterea evaziunii fiscale, nu au vizat în mod special vânzarea mașinilor second-hand.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel