„Suntem cu toții liberi să spunem tot ceea ce dorim. E normal ca liderii opoziției să critice puterea. Așa funcționează democrația. Guvernul României, eu sunt prim-ministrul, nu sunt inițiatorul. Inițiatorul a fost AEP și Ministerul de Interne. Ştim cu toții că românii din diaspora au drept de vot timp de trei zile, în comparație cu românii din România. Ştiti că la ultimele alegeri s-a dublat numărul de secții de vot, încercând ca românii să nu se deplaseze mai mult de 10-20 km. Statul român a făcut niște eforturi suplimentare corecte și necesare ca românii din diaspora să poată vota”, a declarat Ciolacu.
Întrebat de ce timpul de vot a fost redus, premierul a explicat că „niĉiunde în această lume, în momentul îngă care în țară se desfășoară scrutinul, procesul de votare nu mai continuă în alt stat”. Aceasta ar fi fost justificarea oferită de inițiatori. De asemenea, Ciolacu a insistat că decizia nu este una care să sugereze o revanșă personală:
„Nu m-am răzbunat pe nimeni și nu am de ce să mă răzbun”.
Ce se schimbă la votul din diaspora
Această schimbare vine în contextul unei excepții pe care Ciolacu a descris-o drept unică: „România are o excepție care nu există niciunde în alt stat democratic”.
Până acum, secțiile de votare din diaspora funcționau în baza orei locale, ceea ce permitea ca ultimele secții de vot din Statele Unite să se închidă luni dimineața, la ora 7 (ora României). Noul program stipulează că secțiile vor fi deschise începând de vineri, ora 7:00 (nu 12:00, ca până acum), iar procesul electoral se va închaia duminică, la ora 21:00, ora României.
Această decizie a fost justificată cel puțin oficial, prin dorința AEP de a evita influențarea votului din diaspora de către rezultatele exit-poll din România, o situație posibilă până acum datorită decalajului orar.
Schimbarea a generat un val de critici. Președinta USR, Elena Lasconi, a calificat-o drept o formă de discriminare gravă și o încălcare a dreptului de vot al românilor din străinătate.
„Ce idee credeți că i-a mai venit lui Ciolacu cu privire la alegeri? A limitat timpul de votare pentru românii din diaspora. Urnele din străinătate se vor închide, duminică, la ora 21:00, ora României, 'ca să nu mai existe influențări ale votului'. La ora 21:00 în București, în Los Angeles e ora 11:00 dimineața, în Montreal e ora 14:00. Asistăm la o discriminare și la o încălcare gravă a dreptului de a vota al românilor din diaspora. Ştim că, la ultimele alegeri, Ciolacu a primit foarte puține voturi din diaspora. Asta e clar o măsură împotriva votanților din străinătate și a opțiunilor lor, care l-au scos pe Ciolacu din turul 2”, a scris Lasconi pe Facebook.
Contextul alegerilor prezidențiale din mai 2025 este marcat de noi date ale alegerilor adoptate de Guvern. Primul tur de scrutin va avea loc pe 4 mai, iar turul doi pe 18 mai, cu perioada electorală care va începe din 18 februarie.
Criticii acestei măsuri consideră că modificările au fost introduse pentru a dezavantaja diaspora, un electorat care, la ultimele alegeri, a votat preponderent împotriva partidelor aflate în prezent la guvernare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News