„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Sebastian Jicman, ICR: Implicarea artiștilor din diaspora, esențială pentru păstrarea și promovarea culturii românești

Gabriela Ungureanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Captura Youtube
Foto: Captura Youtube

Sebastian Jicman, Președintele Institutului Cultural Român (ICR), a fost invitat la a VI-a ediție a dezbaterii „Tradiții românești în diaspora”, un eveniment dedicat explorării modului în care românii din străinătate pot păstra și îmbogăți tradițiile și obiceiurile naționale. 

În intervenția sa, Sebastian Jicman a discutat despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă comunitățile românești din afara granițelor.

Într-o lume în continuă schimbare, este esențial ca tradițiile românești să rămână relevante pentru noile generații. Sebastian Jicman a subliniat importanța integrării culturale, nu doar ca un neajuns, ci ca o oportunitate.

„Vreau să spun că am apreciat foarte mult ce a spus colegul dumneavoastră, Flaviu Predescu în deschiderea acestei emisiuni, vorbind despre integrare, despre șansa, deci nu despre un neajuns, ci despre o șansă pe care românii de pretutindeni o au, de a avea o dublă integrare, de a fi și a rămâne integrați valorilor culturii și societății românești, dar de asemenea de a se integra în societatea din care fac parte sau care activează la momentul actual”, a afirmat acesta.

 

Cultura ca instrument de integrare

 

Președintele ICR a evidențiat rolul vital al culturii și al proiectelor organizate de institut în sprijinul integrării comunităților românești.

„Cred că un rol important îl are și cultura și proiectele pe care noi încercăm să le organizăm la Institutul Cultural Român, chiar din această perspectivă, de a potența integrarea comunităților românești în contextul local, în comunitățile locale. Și aici mă refer la multe evenimente pe care le organizăm, fie că vorbim despre elemente tradiționale, fie că vorbim despre cultură tradițională, fie că vorbim despre punerea în valoare a artiștilor români care activează în diaspora. Aș vrea să pun un accent în plus cu această ocazie.

Cred că este parte din misiunea noastră, a Institutului Cultural Român, să implicăm artiști și creatorii din străinătate și programele noastre pe această premisă. Mă gândesc la programele de literatură, fie că vorbim de programele de traducere, fie că vorbim de programele de promovare care sunt adresate autorilor de literatură română, indiferent că activează în România, în Republica Moldova sau în diaspora.

Întâmplarea face că acum această intervenție telefonică o am din Polonia, unde sunt o serie de evenimente, dar printre acestea este și gala de decernare a premiului Angheluș, un premiu literar prestigios în care avem doi nominalizați, doi scriitori din Republica Moldova: Tatiana Țîbuleac și Oleg Serebrian, autori pe care ne bucurăm să-i putem avea ca parteneri în proiectele noastre de promovare, și mai ales că am putut sprijini traducerile lor la edituri din străinătate.”, a spus Jicman.

Acesta a menționat evenimentele organizate de ICR Londra, cum ar fi proiectul „Vocile zidului”, care se concentrează asupra contribuției românilor la construcția zidului lui Hadrian. Sebastian Jicman a subliniat că acest proiect nu doar că valorifică istoria, dar și evidențiază impactul pozitiv al comunității românești în societatea britanică contemporană.

„Cred că e important să vorbim despre contribuția românilor la aceste comunități, să punem în lumină contribuția artiștilor români care creează, activează și aduc plus valoare culturii locale și în acest fel ajutăm și comunitățile românești, dar ajutăm și imaginea României în lume.”, mai spune el.

 

Importanța parteneriatelor

 

Gabriel Nuță-Stoica a subliniat importanța unei viziuni comune între autoritățile române, menționând că există un potențial enorm în colaborarea dintre ICR și Departamentul pentru Români de Pretutindeni.

„Proiectele Institutului Cultural Român sunt într-adevăr foarte importante. Ele merg cumva pe un vector diferit față de cele ale Departamentului pentru Români de pretutindeni. Știți că am discutat că ar fi bună o viziune comună autorităților române pentru a ieși spre românii din diaspora pe această direcție culturală. Susțineți această idee a unei viziuni comune, integrate?”

Sebastian Jicman a reiterat necesitatea colaborării între instituțiile românești și comunitățile din diaspora.

„România trebuie să aibă o strategie și niște priorități pe care să și le stabilească și, în funcție de asta, să acționăm fiecare dintre noi. Partea bună este că sunt foarte multe evenimente, proiecte importante la care fiecare segment de activitate a reușit să contribuie.”, a afirmat el. 

Proiecte reprezentative și colaborări internaționale

 

Printre cele mai importante proiecte ale ICR se numără colaborările cu asociații din Statele Unite ale Americii, unde institutul a fost partener la diverse evenimente, inclusiv la Weekendul Românesc de la Washington. Sebastian Jicman a menționat că aceste parteneriate sunt esențiale pentru a aduce cultura românească în fața publicului american.

„Avem multe evenimente la care suntem parteneri și noi și Departamentul Românilor de Pretutindeni. Au fost ediții foarte reușite dedicate României la Washington, la Weekendul Românesc la Washington, la o manifestare organizată de ICR și Ambasada României din Statele Unite. Avem mulți parteneri, multe comunități, dar sunt și multe alte manifestări pe care le organizăm împreună cu asociații românești, fie că sunt asociații de la New York, unde avem noi reprezentanța în acest spațiu, fie că sunt proiecte dedicate, de exemplu, filmului românesc, cu care tot așa avem parteneri localizați în Statele Unite ale Americii.”

Un alt exemplu relevant este reprezentanța ICR din Madrid, care organizează evenimente menite să aducă împreună comunitatea românească din Spania. Aceste întâlniri nu doar că facilitează interacțiunea între românii din diaspora, dar și sprijină promovarea valorilor culturale românești în afara granițelor.

„Exemplul acesta al ICR New York se multiplică în multe alte reprezentanțe ale noastre. O salut cu această ocazie și pe colega noastră de la Madrid, care cred că se numără printre invitații emisiunii de astăzi și care, de asemenea, are multe proiecte și evenimente în care se întâlnește comunitatea importantă din Spania pe care noi o avem. Sunt alte proiecte ale reprezentanțelor noastre în care sunt astfel de parteneriate cu asociații românești și, de asemenea, sunt proiecte care sunt susținute și de Departamentul Românilor sau, când este vorba de Republica Moldova, de Departamentul pentru proiecte pentru Republica Moldova.”, încheie Sebastian Jicman.

Această dezbatere a demonstrat nu doar angajamentul ICR față de promovarea culturii românești, ci și dorința de a crea punți între generații și culturi, asigurând astfel o legătură vie între românii de acasă și cei din diaspora.

VIDEO

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel