Seceta din Franţa, o binecuvântare pentru producătorii de sare de mare din Guerande

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Seceta din Franţa, o binecuvântare pentru producătorii de sare de mare din Guerande / Foto: Unsplash
Seceta din Franţa, o binecuvântare pentru producătorii de sare de mare din Guerande / Foto: Unsplash

Valurile de caniculă şi secetă care au pârjolit Franţa în ultimele săptămâni au creat şi un câştigător involuntar, producătorii de sare de mare din regiunea Guerande, din nord-vestul Franţei, transmite Reuters.

Sarea de mare cu denumire de origine protejată "Fleur de Sel de Guerande" este una dintre cele mai scumpe tipuri de sare de pe piaţa mondială, în condiţiile în care se vinde la un preţ de peste 100 de dolari kilogramul pe piaţa din SUA.

Pe măsură ce temperaturile au crescut în ultimele săptămâni şi ploile au fost aproape inexistente, evaporarea apei de mare în regiunea Guerande s-a intensificat, astfel că producţia de sare de mare în regiune a explodat.

"Ne îndreptăm spre o producţie record", a spus Francois Durand, care lucrează în mlaştinile sărate din Guerande de peste 20 de ani. Potrivit lui Durand, dacă în ultimul deceniu producţia de sare de mare s-a situat la o medie de 1,3 tone pe an, în 2022 producţia s-a dublat până la 2,5 tone.

 

Producătorii de sare de mare din Franța nu au avut timp de odihnă în această vară



Durand a recunoscut că în aceste condiţii este unul dintre puţinii câştigători, pe termen scurt, al schimbărilor climatice, în timp ce alte părţi ale Franţei se confruntă cu incendii de pădure şi criză de apă. "Se poate spune asta. Din păcate. În mod clar este ceva benefic pentru noi", a admis Francois Durand.

Regiunea Guerande, din nord-vestul Franţei, este renumită pentru vremea sa variabilă de tip atlantic, însă seceta din acest an a însemnat 40 de zile de soare fără întrerupere, astfel că cei care lucrează în mlaştinile sărate nu au avut vreme de odihnă.

"Muncitorii sunt obosiţi. Nu am avut suficientă ploaie pentru a justifica o pauză", spune Mathilde Bergier, un producător de sare de mare care are şi un mic magazin local de comercializare. Bergier este îngrijorat şi de riscul ca ritmul de muncă intensiv din vara acestui an să nu afecteze structura mlaştinilor în care apa de mare se evaporă.

La finalul acestui sezon record, producătorii de sare de mare încep să îşi pună întrebări cu privire la ce vor face cu toată această sare dacă vremea secetoasă devine ceva normal. Mai mulţi producători au dezvăluit pentru Reuters că au rezerve suficiente pentru a acoperi mai mulţi ani. "Unii chiar au încetat să mai lucreze în acest sezon", a spus Bergier, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel