Seceta face ravagii în Italia: Producția de ulei de măsline va fi la jumătate față de anii trecuți

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Seceta face ravagii în Italia, iar proprietarii fermelor care produc vin și ulei de măsline susțin că producția va fi la jumătate față de anii trecuți.

Fermierii din Toscana, una dintre cele mai renumite regiuni italiene pentru industria vinului și a uleiului de măsline, încearcă să salveze cât se mai poate din recolta acestui an. Canicula și seceta au făcut ravagii, iar producția de ulei va fi aproape la jumătate față de anii trecuți.

În apropiere de Florența, în comuna San Casciano în Val di Pesa, dealurile sunt pline cu măslini, dar solul uscat de soarele arzător nu produce suficiente fructe.

Se estimează că producția uleiului de măsline va scădea cu aproape 60 la sută. Pentru a mai salva din recoltă, unii fermieri au improvizat un nou sistem de irigații, cu un tub instalat sub copaci, ce eliberează cantități mici de apă. Ei spun că schimbările climatice sunt vizibile, iar măslinii sunt plantați acum și în Vale d'Aosta, o regiune din nordul Italiei, renumită pentru iubitorii de schi.

Clima afectează și viile, inclusiv în Castellina în Chianti, zonă faimoasă pentru vinurile sale, potrivit Știrile TVR.

Agricultorii spun că în ultimii 30 de ani, din cauza schimbărilor climatice, dar și a bolilor care au afectat măslinii, producția de ulei s-a înjumătățit. În ceea ce privește vinul, deși culesul strugurilor are loc mai devreme în acest an, se estimează o scădere a producției cu 10 la sută.

Cel mai mare lac din Italia dispare din cauza secetei

 

Cea mai aprigă secetă care a afectat Italia, în ultimele decenii, a făcut ca Lacul Garda, cel mai mare din ţară, să-şi reducă semnificativ dimensiunile. Albia este acum vizibilă în multe porţiuni şi are aspectul unui deşert. Iar linia ţărmului a dat înapoi cu 30 de metri.

În nordul Italiei nu a mai plouat de mai multe luni. Iar căderile de zăpadă s-au redus în acest sezon cu 70 la sută faţă de anul precedent.

Afectate sunt şi râurile alimentate de lac, informează Observator. Debitul lor a scăzut considerabil, ceea ce a afectat irigaţiile terenurilor din zonă. Pierderile în agricultură sunt estimate la miliarde de euro.

Cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani

 

Luna trecută, Italia a decretat stare de urgenţă în nordul ţării, după ce mai multe regiuni au fost lovite de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Cele mai afectate zone sunt cele din jurul râului Po, care reprezintă aproximativ o treime din producţia agricolă a ţării.

Pentru următoarele cinci regiuni: Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont şi Veneto s-au alocat fonduri în valoare de 36.5 milioane de euro pentru a le ajuta să facă faţă penuriei de apă. Potrivit surselor ministeriale, citate de agenția ANSA, sunt așteptate 10,9 milioane de euro pentru Emilia-Romagna, 4,2 milioane pentru Friuli Venezia Giulia, 9 milioane pentru Lombardia, 7,6 milioane pentru Piemont și 4,8 milioane pentru Veneto.

Pompierii se luptă cu incendiile de vegetaţie în nordul Italiei şi în Sicilia

 

Pompierii italieni se luptă cu incendii masive de vegetaţie în nordul ţării şi pe insula Sicilia, au anunţat autorităţile, potrivit DPA.

Mai multe unităţi de pompieri au fost mobilizate luni seară pentru a stinge un incendiu forestier izbucnit la vest de oraşul de la coasta Mării Adriatice Rimini.

Incendiul a pornit într-o regiune de drumeţii din municipalitatea Civitella di Romagna, în Forli-Cesena, a precizat marţi brigada de pompieri.

Serviciile de urgenţă au transportat zece persoane din regiunea afectată într-o zonă sigură. Într-o înregistrare video apărea fum dens deasupra acestei regiunii deluroase. Vânturile puternice au alimentat focul în repetate rânduri.

Pe populara insulă turistică Sicilia, pompierii se luptau marţi cu un incendiu de vegetaţie care a izbucnit în localitatea de coastă Trabia, la est de Palermo, în timpul nopţii.

Potrivit relatărilor din presa italiană, flăcările au ameninţat de asemenea mai multe clădiri rezidenţiale. Locatarii au fost evacuaţi din cauza pericolului de explozie a buteliilor cu gaz din clădire.

Uscăciunea provocată de secetă, precum şi neglijenţa şi incendierea premeditată se crede că ar fi principalele cauze ale focarelor.

Experţii bănuiesc că efectele schimbărilor climatice se află printre cauzele secetei care a cuprins Italia anul acesta.

Potrivit datelor Sistemului european de informare privitor la incendiile de pădure (EFFIS) din 13 august, circa 42.000 de hectare au ars în Italia până acum anul acesta, mai multe decât media pentru această perioadă din ultimii 15 ani.

În calculele sale, EFFIS ia în considerare doar regiunile afectate de incendii cu o suprafaţă de cel puţin 30 de hectare.

 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel