Secretul Primăriei Oradea prin care a ținut sub control epidemia: ce este metoda "polling", importată din Israel

Liviu Ludovic |
Data publicării:

În judeţul Suceava sunt 2.650 de cazuri de COVID 19, dintre care 462 sunt cadre medicale. Bihorul are 416 cazuri de COVID 19, dintre care 2 sunt cadre medicale. În Oradea toate cadrele medicale din prima linie au fost testate pentru noul coronavirus. 

Primul caz de îmbolnăvire cu COVID 19 din Suceava a fost pe 4 martie. Era un bărbat de 71 de ani venit din Lombardia. Pe 4 martie a fost diagnosticat cu noul coronavirus la Spitalul Judeţean din Suceava unde era internat de două zile. În scurt timp Spitalul Judeţean a devenit cel mai mare focar de COVID 19 din ţară, după ce rând pe rând cadrele medicale s-au îmbolnăvit şi nimeni nu le-a testat.

Rezultatul? Pe 25 martie Spitalul era în carantină, iar ministrul Sănătăţii a adus conducere militară pentru a gestiona criza.

La scurt timp, pe 30 martie seara, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela anunţa Ordonanţa Militară numărul 6, prin care oraşul Suceava şi alte opt localităţi limitrofe erau în carantină totală. A fost primul oraş din România care se închidea.

Aproape un sfert din cazurile de contaminare cu coronavirus din România, până la data de 31 martie, au fost depistate la Suceava, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

În prezent are cele mai multe îmbolnăviri raportate, 2.650 de confirmaţi dintre care 462 doar cadre medicale.

Cum au ținut autoritățile din Oradea criza COVID-19 sub control

 

Într-un alt colţ de ţară, într-un judeţ de graniţă, autorităţile din Oradea au reuşit să ţină criza sub control în ciuda numărului mare de persoane care s-a întors din Europa prin graniţa Borş.

Aici primarul oraşului Ilie Bolojan a luat o serie de măsuri clare încă de la începutul crizei. A ales un spital mare drept spitalul COVID din oraş. Pentru a evita ca spitalul să devină focar toate cadrele medicale din prima linie au fost testate pentru noul coronavirus, iar cei din alte spitale au fost testaţi prin metoda "polling", importată din Israel.

Municipalitatea a făcut achiziţie directă în valoare de 3 milioane de dolari cu echipament de protecţie de la o companie de stat din China.

„De când am făcut plata vă spun că nu am dormit liniştit, până ce nu am văzut că a ajuns transportul. Ne-am asumat un risc mare şi am făcut economii serioase la bugetul local. Am luat o mască de protecţie de exemplu la 0.80 de bani", a declarat primarul din Oradea pentru MEDIAFAX.

Metoda de testare prin polling a fost folosită şi la cei aflaţi în carantină, iar dacă într-un grup se confirma prezenţa virusului se trecea la testare individuală.

Grupul de Comunicare Strategică anunţa pe 27 martie că în judeţul Bihor erau 416 cazuri de COVID 19 confirmate dintre care şi două cadre medicale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel