Șefi din Guvern, o nouă întâlnire cu cei ai lanțurilor comerciale, pentru plafonarea prețurilor la unele alimente 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
De la pâine la hârtia igienică: Diferența dintre prețurile din Marea Britanie și prețurile din cinci țări europene / Sursa foto: freepik.com
De la pâine la hârtia igienică: Diferența dintre prețurile din Marea Britanie și prețurile din cinci țări europene / Sursa foto: freepik.com

Reprezentanţii guvernului vor avea mâine o nouă întâlnire cu cei ai marilor lanţuri comerciale, înainte de a stabili forma sub care vor fi promovate măsurile menite să ducă la ieftinirea produselor alimentare de bază.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că joi se va decide dacă va fi vorba de un acord sau va fi adoptat un act normativ care să asigure un echilibru în tot sistemul, astfel încât să fie incluse atât producţia autohtonă, cât şi marfa de import.

Şeful executivului a reafirmat intenţia de a genera astfel reducerea inflaţiei, astfel încât acest indicator să se măsoare cu o singură cifră până la finalul anului. Conform ultimelor date publicate de INS pentru luna mai, rata anuală a inflaţiei a fost de 10,6%. Aceasta a fost media scumpirilor faţă de luna similară a lui 2022.

"Plafonarea prețurilor va fi suportată de producători"

 

Reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare trebuie să participe la discuţiile referitoare la preţurile alimentelor de bază, arată reprezentanţii Federaţiei Pro Agro, care se declară îngrijoraţi de faptul că o eventuală scădere a preţurilor la alimente va fi suportată de către producători.

"Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi", se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit federaţiei, din componenţa preţului de vânzare la raft a produselor agro alimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul modern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel