Șefii companiilor germane au pus ochii pe concediile medicale. Directorul Allianz propune ca prima zi să fie neplătită

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Concediile medicale, o problemă tot mai mare pentru firmele din Germania (Foto: Freepik)
Concediile medicale, o problemă tot mai mare pentru firmele din Germania (Foto: Freepik)

Directorul Allianz, cea mai mare companie de asigurări din Germania, propune reintroducerea așa-numitei zile de așteptare pentru concediul medical. Asta înseamnă că prima zi a concediului medical nu va fi plătită. 

Oliver Bate, CEO-ul companiei de asigurări Allianz, a declarat că nivelul record al concediilor medicale din Germania reprezintă o povară financiară semnificativă pentru angajatori și casele de asigurări de sănătate. Într-un interviu acordat publicației Handelsblatt, Bate a pledat pentru reintroducerea zilelor de așteptare, o măsură controversată care ar suspenda plata salariilor pentru primele zile de boală.

În prezent, angajatorii din Germania cheltuie anual aproximativ 77 de miliarde de euro pentru plata salariilor angajaților bolnavi, la care se adaugă 19 miliarde de euro din partea caselor de asigurări de sănătate. Aceste sume reprezintă 6% din totalul cheltuielilor sociale din Germania, aproape dublu față de media europeană, care este de 3,5%.

Bate a subliniat că aceste costuri sunt nesustenabile și că Germania ar trebui să exploreze măsuri de reducere a cheltuielilor sociale. „Trebuie să ne gândim cum putem gestiona situația într-un mod echitabil din punct de vedere social,” a declarat CEO-ul Allianz, scrie Merkur.de.

Creștere record a concediilor medicale în Germania

 

Conform datelor furnizate de Techniker Krankenkasse (TK), concediile medicale în Germania au atins un nivel record în 2024. Angajații au fost în medie 17,7 zile în concediu medical între ianuarie și noiembrie, o creștere semnificativă față de anii anteriori. În 2021, această medie era de doar 13,2 zile.

Bate consideră că reintroducerea zilelor de așteptare ar putea reduce absenteismul și ar descuraja utilizarea concediului medical pentru afecțiuni minore.

Zilele de așteptare pentru concediul medical au fost eliminate în Germania în anii 1970, însă ideea reintroducerii lor a fost recent adusă în discuție de Monika Schnitzer, șefa economiștilor din cadrul unui consiliu guvernamental. Schnitzer a sugerat în decembrie 2024 că Germania ar trebui să analizeze această măsură, având în vedere că alte țări europene, precum Austria, aplică deja zile de așteptare.

Cu toate acestea, propunerea este intens criticată de sindicate și de organizațiile care susțin drepturile angajaților. Reprezentanții acestora susțin că măsura ar penaliza nejustificat angajații cu venituri mici și ar putea afecta gravitatea cu care este percepută sănătatea publică.

În prezent, legislația muncii din Germania prevede că angajatorii trebuie să plătească salariul integral al angajaților bolnavi pentru o perioadă de până la șase săptămâni, indiferent de natura contractului de muncă. Această prevedere se aplică și în cazul angajaților cu mini-joburi.

Bate nu este singurul director de companie care a ridicat această problemă. Recent, șeful Mercedes-Benz a cerut schimbarea legii concediilor medicale, precizând că nu ar trebui să fie atât de ușor pentru angajați să se dea bolnavi.

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel