Rata șomajului în județul Arad a ajuns la 1,64% la începutul anului 2024, în creștere față de nivelul de 1,1% înregistrat în lunile noiembrie și decembrie 2023. Potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteș, tendința de creștere a șomajului va continua în următoarele luni, pe fondul concedierilor anunțate de companii, în special în sectorul automotive.
Marinel Henteș a declarat că, deși nu au fost anunțate oficial noi concedieri colective, managerii unor companii mari vor recurge la disponibilizări în următoarele săptămâni. „Unii dintre aceștia au amânat concedierile mai mult din motive sociale, pentru a nu-și lăsa angajații fără locuri de muncă chiar de sărbători,” a explicat directorul AJOFM.
Se estimează că între 200 și 300 de locuri de muncă vor fi afectate în următoarele două săptămâni, însă numărul exact ar putea varia. „Pentru aceste disponibilizări imediate nu există încă avizul sindicatelor, deoarece negocierile nu au avut loc din cauza sărbătorilor,” a adăugat Henteș, precizând că, după discuții, cifra celor care vor fi trimiși în șomaj ar putea scădea.
Industria automotive, cea mai afectată
Sectorul automotive rămâne principalul afectat de disponibilizări. Reducerea comenzilor de componente auto, cauzată de cererea scăzută de mașini electrice produse în Uniunea Europeană, a determinat atât multinaționalele, cât și firmele mai mici care colaborează cu acestea să ia măsuri de restructurare a personalului. „Aceste disponibilizări vor continua până când se restabilește echilibrul între producție și cererea de autoturisme electrice,” a explicat Henteș.
Întoarcerea românilor din străinătate influențează piața muncii
Un alt factor care ar putea contribui la creșterea șomajului este întoarcerea în județ a românilor care au lucrat ani de zile în străinătate. Potrivit directorului AJOFM Arad, „există un interes crescut al românilor plecați de a reveni definitiv acasă, iar mulți au făcut deja acest pas. Aceștia vor concura pe locurile de muncă disponibile, ceea ce ar putea duce la creșterea numărului de șomeri mai puțin calificați.”
Statistici privind șomajul
Conform datelor disponibile pentru finalul lunii noiembrie 2023, în județul Arad erau înregistrați 3.162 de șomeri, dintre care două treimi proveneau din mediul rural (2.089 de persoane). Cele mai multe persoane aflate în șomaj aveau vârste cuprinse între 40 și 49 de ani (831 de persoane), urmate de categoria celor peste 55 de ani (777 de persoane).
În lunile noiembrie și decembrie 2023, rata șomajului era de 1,1%, dar a început să crească treptat începând cu luna ianuarie 2024. În lunile mai și toamna anului trecut, câteva companii din industria automotive au efectuat concedieri colective, ceea ce a afectat câteva sute de salariați.
Directorul AJOFM Arad subliniază că, pe termen scurt, disponibilizările anunțate vor continua să influențeze negativ rata șomajului în județ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News