Protestul a constat într-o grevă de avertisment de două ore între 07:00 și 09:00, în care patru trenuri, inclusiv unul rapid între București și Galați, au fost oprite în Gara Buzău. Angajații CFR au organizat protestul pentru a-și exprima nemulțumirea față de neîncheierea contractului colectiv de muncă, care nu a putut fi aprobat din cauza neadoptării bugetului de venituri și cheltuieli la companiile feroviare până la data de 15 septembrie.
Călătorii afectați de grevă pot solicita rambursarea tichetelor
Aurelian Manu, liderul de sindicat al CFR Buzău, a declarat: "După ora 09:00, circulația se va desfășura normal." Cu toate acestea, călătorii aflați în Gara Buzău au fost nevoiți să aștepte pentru a-și relua călătoria, iar unii dintre ei nu au fost informați despre protest și nu au știut de ce trenurile au fost oprite.
Un călător nemulțumit, a spus: "Nu știam de grevă, am luat ieri bilet de aici, merg la Brașov. Am luat ieri la ora 09:00 dimineața bilet și nu mi-au spus nimic. Nu se poate așa, cerem, cerem, dar să și dăm muncă."
În contextul acestei situații neașteptate pentru călători, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a oferit recomandări călătorilor, sugerându-le să solicite rambursarea tichetelor pentru a-și putea utiliza banii pentru alte variante de transport. Cu toate că această situație este neprevăzută, el a subliniat că este un drept consfințit al angajaților de a organiza astfel de proteste.
Igenizarea vagoanelor
În plus, Constantinescu și-a exprimat dorința de a vedea o mobilizare asemănătoare a angajaților CFR în legătură cu modul în care sunt igienizate vagoanele și condițiile oferite consumatorilor. El a subliniat că există preocupări cu privire la igienizarea vagoanelor și a susținut că ar dori ca lucrătorii CFR să fie mai implicați în asigurarea unei călătorii mai curate și mai sigure pentru toți pasagerii.
"Mie mi-ar fi plăcut ca recepţiile făcute în legătură cu modul în care sunt igienizate vagoanele să conducă eventual la o mişcare de protest similară. Se pare că departamentul care pune pe genunchi viza cu vagoane curăţate în condiţiile în care acestea sunt într-o avansată stare de infecţie aşa cum am arătat în perioada trecută, ar trebui să dea foarte mult de gândit atât lucrătorilor, cât şi conducerii CFR pentru că acolo încă sunt semnate recepţii ce arată că vagoanele au fost igienizate, dar acestea, în cel mai fericit caz, pot fi denumite insalubre.
Într-una dintre acţiuni la care am participat şi eu am identificat trei lucrători ai societăţii însărcinaţi cu curăţarea câtorva zeci de vagoane pe zi, aveau în dotare două găleţi şi trei mopuri şi două cârpe şi noi trebuia să credem că au curăţat într-o oră suprafaţa echivalentă cu 10-15 apartamente. Ştim că acest lucru este imposibil cu trei lucrători. Repet, mi-ar plăcea să văd aceeaşi mobilizare a lucrătorilor CFR, poate chiar a celor care semnează pe genunchi aceste recepţii, dându-şi seama de ceea ce lasă în circulaţie pentru semenii lor, pentru consumatori", a subliniat Horia Constantinescu conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News