Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, agenda vizitei a cuprins întrevederi cu reprezentanţii autorităţilor locale şi regionale, ai mediului asociativ românesc, dar şi cu reprezentanţi ai mass-media de limba română şi ai clerului.
În contextul vizitei, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a transmis un mesaj de susţinere pentru comunitatea românească din Ucraina.
"În aceste vremuri de grea încercare pentru noi toţi, trebuie să ne păstrăm credinţa că lucrurile se vor aşeza şi că vom reveni la normal. Atât în numele meu, cât şi al instituţiei pe care o reprezint, vă asigur că vom depune toate diligenţele să susţinem comunitatea românească din Ucraina şi să ne asigurăm în continuare că drepturile etnicilor români vor fi respectate. Copiii noştri să înveţe limba română şi să îşi păstreze apartenenţa la identitatea românească - acesta este un deziderat unanim pentru care voi lupta mai departe", a afirmat Cârciu, citat în comunicat.
„Una dintre priorităţile Departamentului este menţinerea dreptului la educaţia în limba română”
Prima zi a vizitei oficiale din Ucraina (7 mai 2022) a debutat cu o întâlnire găzduită de Consulatul General al României în Cernăuţi cu elevii şi studenţii români din regiune, cărora le-au fost înmânate laptopuri, cărţi, ghiozdane şi tablete.
"În demersurile DRP pentru protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţii române, una dintre priorităţile Departamentului este menţinerea dreptului la educaţia în limba română. Temele de discuţie s-au concentrat pe actuala sesiune de finanţare nerambursabilă, care se încheie la 30 iunie 2022, cei prezenţi fiind încurajaţi să depună cât mai multe proiecte în beneficiul comunităţii. Taberele ARC din acest an, programul de granturi al instituţiei noastre destinat comunităţii româneşti din Ucraina în contextul conflictului actual, dar şi susţinerea învăţământului în limba română au fost o serie de alte subiecte dezbătute de către cei prezenţi", se arată în comunicat.
Totodată, delegaţia a vizitat şi Muzeul "Maximilian Hacman" din Oprişeni, transmiţând astfel un mesaj important şi anume că DRP este alături de românii din Ucraina prin toate mijloacele disponibile şi că această vizită reiterează angajamentul instituţiei în susţinerea învăţământului în limba română din afara graniţelor ţării.
Muzeul "Maximilian Hacman" din Oprişeni a fost înfiinţat în 2003 şi este organizat ca muzeu de istorie şi etnografie, etalând exponate de valoare inestimabilă, descoperite în regiunea Cernăuţi, începând din perioada paleolitică până în contemporaneitate.
În încheierea zilei, reprezentanţii DRP au vizitat Universitatea Naţională "Yurii Fedkovich", unde funcţionează Catedra de Filologie, Română şi Clasică, fiind şi fostul sediu al Mitropoliei Bucovinei şi Dalmaţiei.
Cârciu a participat la liturghia duminicală
Sursa citată precizează că în cea de-a doua zi a vizitei de lucru, la 8 mai 2022, secretarul de stat Cârciu a participat la liturghia duminicală din cadrul Bisericii cu hramul Sfinţilor Apostoli "Petru şi Pavel" din localitatea Hruşeuţi.
„Slujba a fost oficiată în limba română cu participarea credincioşilor şi a presei de limba română. Apoi, a fost depusă o coroană de flori la bustul poetului naţional "Mihai Eminescu" din curtea casei memoriale "Aron Pumnul" în prezenţa liderilor comunităţii. Ulterior, delegaţia DRP a vizitat Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti. Agenda întâlnirilor a continuat cu o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Cernăuţi la Palatul Naţional. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Cimitirul Istoric Cernăuţi şi la Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi"", conform comunicatului.
„Principalele teme de discuţie au vizat drepturile minorităţii româneşti din regiune”
În comunicat se mai precizează că luni, 9 mai 2002, au avut loc o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale, respectiv cu Serhii Osachuk, Preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Roman Klichuk, primarul oraşului Cernăuţi, Gheorghe Lutic, primarul satului Iordăneşti şi cu Vasile Ioneţ, directorul Şcolii din Iordăneşti, comuna Carapaciu.
"Principalele teme de discuţie au vizat drepturile minorităţii româneşti din regiune, calendarul proiectelor şi programelor derulate de către DRP în anul 2022, dar şi continuarea demersurilor de acordare a burselor pentru elevii etnici români din Ucraina care învaţă limba română sau în limba română. Partea ucraineană a mulţumit delegaţiei DRP pentru sprijinul umanitar acordat Ucrainei de către Guvernul României în această perioadă grea.De asemenea, un alt subiect important l-a reprezentat eficientizarea colaborării dintre autorităţile regionale şi locale ucrainene şi cele române", potrivit aceleiaşi surse.
Consulul general al României în Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, a participat alături de delegaţia DRP pe tot parcursul întâlnirilor cu comunitatea românească şi a acordat sprijin pentru buna derulare a întregii vizite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News