Senator: PSD, încercare DISPERATĂ pentru a se legitima pentru DEZASTRU

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:
Serban Nicolae in Parlament
Serban Nicolae in Parlament

Proiectele PSD referitoare la învestirea profesorilor cu exerciţiul autorităţii publice au fost reluate în dezbatere, marţi, în Comisia pentru învăţământ a Senatului. USR consideră însă că PSD încearcă astfel să se legitimeze pentru "dezastrul din educația din România"

Cele două proiecte, primul iniţiat de un grup de parlamentari PSD pe 13 octombrie 2015 şi al doilea de senatorul social-democrat Şerban Nicolae pe 31 martie 2016, au fost adoptate de Camera Deputaţilor, ca prim for sesizat, în anul 2016.

"Este o încercare disperată a PSD de a se legitima pentru dezastrul din educaţia din România. (...) Sunt cazuri de indisciplină în învăţământ, dar acestea nu se pot rezolva atribuindu-le tuturor elevilor din România o prezumţie de vinovăţie absolută şi încercând să faci din profesori un om învestit cu autoritate publică ca şi cum ar fi un jandarm sau un poliţist. Ca de obicei, PSD are soluţii neadecvate", a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Proiectul a mai fost în dezbatere


El a explicat că, în urmă cu doi ani, proiectul iniţiat de un grup de parlamentari USR a fost în dezbatere în Comisia pentru învăţământ a Senatului.

"Atunci s-a degajat un punct de vedere nefavorabil. A fost ţinut în sertar, pentru că nu a primit direct raport de respingere şi l-au scos, acum, pentru că s-au gândit că ar fi oportun", a mai spus Vlad Alexandrescu.

Preşedintele Comisiei de învăţământ, senatorul PSD Liviu Pop (unul dintre iniţiatorii primului proiect), a declarat că vrea să finalizeze toate proiectele pentru care până în prezent nu s-a găsit o soluţie legislativă, demers început deja. Un exemplu în acest sens, dat de senator, este propunerea legislativă prin care se instituie catalogul şcolar online, respins de Camera Deputaţilor, în 11 mai 2015, şi de adoptat de Senat, ca for decizional, pe 11 martie 2019.

Proiectul parlamentarilor PSD prevede că "personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţie acordată similar funcţiilor de autoritate publică".

Proiectul inițial presupune că profesorii sunt investiți cu "exercițiul autorităților publice"


Proiectul iniţiat de Şerban Nicolae stipulează că "personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este învestit cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în limita competenţelor stabilite prin statutul personalului din învăţământ".

"Autoritatea funcţiei nu poate fi exercitată în interes personal. Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de protecţie acordată similar funcţiilor de autoritate", prevede proiectul lui Şerban Nicolae.

Dezbaterea celor două proiecte va fi reluată într-o şedinţă comună a Comisiilor de învăţământ şi juridică, ambele fiind sesizate pentru raport în aceste cazuri, după care plenul Senatului se va pronunţa în calitate de for decizional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel