Proiectul legislativ în materie electorală prevede ca votul in străinătate să se desfășoare pe parcursul a trei zile, iar alegătorii care au stat la coadă până la ora 21.00, când se închid secțiile de vot, să poată vota până la ora 00.00, potrivit Mediafax.
UDMR s-a pronunțat prin liderul grupului senatorilor împotriva reluării votului pe inițiativa legislativă, cum Uniunea a fost și împotriva punerii proiectului pe ordinea de zi.
Vot de trei zile în diaspora
O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.
Actul normativ interoduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din Diaspora.
Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că alegătorii vor putea susține mai mulți candidați.
Citeşte şi: Tăriceanu, mesaj pentru DIASPORA
„Candidaturile propuese de partidle și de alianțele politice, precum și candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susținute de cel puțin 200.000 de alegători. Un alegător poate susține mai mulți candidați”, prevede modificarea adusă articolului 4.
În legea în vigoare, un alegător putea susține un singur candidat.
Comisia juridică a Senatului a întocmit un raport favorabil, cu amendamente.
La propunerea AEP, a fost introdusă modificarea legislației, astfel încât finanțarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidații își pot finanța campania electorală, banii find apoi rambursați.
Citeşte şi: Viorica Dăncilă, MESAJ pentru ROMÂNII din DIASPORA: „Avem trei variante”
„Principalul element de noutate din perspectiva primelor alegeri electorale, anume alegerile prezidențiale, este că partidele politice vor putea finanța din bugetele proprii campanii electorale prezidențiale, în ideea de a scoate cumva la suprafață finanțarea. Puțin probabil de crezut că un candidat, indiferent cât ar fi el de potent, sigur nu avem un Donald Trump, își poate finanța singur campania elecotrală. Pentru a înlătura cât se poate de mult această formă de suspiciune, cine, cum finanțează, și partidele își asumă un candidat, să poată finanța din resursele proprii un candidat la prezidențiale”, a declarat președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.
Senatul a adoptat proiectul legislativ, în procedură de urgenţă, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News