Decizia fost adoptată cu 87 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și 12 abțineri.
"Demonstrați că vă pasă și faceți un pas necesar pentru copiii țării. Alocați fondurile necesare. Dacă nu, plecați cu toți incompetenții de la Guvern. Nu mai mințiți, nu mai furați și veți avea bani pentru alocații și pentru pensii. PSD va vota pentru raportul de respingere a ordonanței de urgență”, a spus în timpul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru.
La rândul ei, Florina Presadă, a anunțat că USR se abține de la vot.
„Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. (...) USR e de axcord cu aceste creșteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abținere”, a spus Presadă, potrivit Mediafax.
Reprezentantul UDMR, Derzsi Ákos, a afirmat că parlamentarii formațiunii au votat mereu pentru majorarea alocațiilor copiilor.
„Am făcut acest lucru indiferent din ce parte a eșicherului politic a venit propunerea. Fiind consecvenți, am votat și pentru dublare de această dată. Nu cred că trebuie să facem economie pe generația care reprezintă viitorul țării. Nu suntem de acord cu majorarea în tranșe. Legea votată de Parlament trebuie respectată. Drepturile copiilor nu se negociază”, a continuat senatorul UDMR.
Forul decizional este Camera Deputaților.
Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevede o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.
Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News