Serbia, gest prin care se îndepărtează de Rusia 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Serbia s-a alăturat miercuri unei platforme conduse de Ucraina privind reintegrarea Crimeei, semnalând astfel o îndepărtare de Rusia, o aliată istorică şi unica sa furnizoare de gaze naturale.

Decizia a venit la o zi după o întâlnire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu omologul său sârb Aleksandar Vucic la Atena, descrisă ulterior de ambii lideri ca fiind bună şi deschisă.

Într-un mesaj online adresat forumului, premierul sârb Ana Brnabic a declarat că Serbia "regretă sincer suferinţa Ucrainei şi a poporului ucrainean". Ea a subliniat "angajamentul nostru de a susţine principiile dreptului internaţional, integrităţii teritoriale şi independenţei politice a statelor", adăugând: "Empatizăm cu adevărat cu poporul ucrainean şi cu Ucraina, care au un prieten adevărat în Serbia".

Platforma Crimeea a fost lansată de Volodimir Zelenski în 2021 cu scopul de a reintegra Crimeea, anexată de Rusia în 2014. De atunci s-au alăturat platformei 67 de ţări şi organizaţii, inclusiv SUA, Marea Britanie, NATO şi Uniunea Europeană. Serbia a condamnat în repetate rânduri invadarea Ucrainei de către Rusia la Organizaţia Naţiunilor Unite şi la alte foruri internaţionale, dar a refuzat până acum să impună sancţiuni acesteia. Ucraina nu recunoaşte statul Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Serbia, dependentă de Rusia, nu recunoaște anexările ilegale ale Moscovei

 

Administraţia de la Belgrad, la rândul său, nu recunoaşte anexarea Crimeei şi a unor părţi ale Ucrainei de către Rusia. Serbia rămâne în întregime dependentă de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia şi menţine relaţii comerciale şi militare cu aceasta. Dar şi administraţia de la Belgrad încearcă să adere la Uniunea Europeană şi să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie.

În aprilie, anumite documente ale Pentagonului au arătat că Serbia a fost de acord să furnizeze arme şi muniţii Ucrainei sau chiar a trimis arme în Ucraina. Preşedintele Vucic a spus că Serbia nu a vândut niciodată arme sau muniţii Ucrainei sau Rusiei, deşi armele sârbe ar fi ajuns pe câmpul de luptă prin ţări terţe, relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel