Serviciile secrete britanice: Putin este "disperat" pentru că rămâne "fără arme și aliați"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei informații de ultimă oră: Moscova revendică un sat de lângă Bakhmut în marea ofensivă din estul țării
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei informații de ultimă oră: Moscova revendică un sat de lângă Bakhmut în marea ofensivă din estul țării

"Știm, și comandanții ruși de pe teren știu, că proviziile și munițiile lor sunt pe sfârșite", a declarat șeful serviciilor secrete britanice, Jeremy Fleming.

Președintele rus Vladimir Putin este "disperat", deoarece Rusia rămâne "fără arme, fără trupe și fără aliați". Aceasta este analiza serviciilor de informații britanice, așa cum a fost prezentată marți de șeful acestora, Jeremy Fleming. Conflictul îndelungat cu Ucraina epuizează mașina militară a Rusiei, deși aceasta rămâne "foarte capabilă". 

Comentariile lui Fleming vin la o zi după ce Putin a ordonat un atac masiv asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, care nu a mai cunoscut asemenea violențe din iunie.

Ploaia de rachete rusești - 83 de explozii, potrivit armatei ucrainene - s-a abătut, printre altele, asupra Kievului, Zaporiyiei, Liovului, Lvivului, Dnipro, Harkovului și Kremenciuk. Atacul aerian, cel mai mare de la începutul războiului, s-a soldat cu cel puțin 19 morți și aproape 64 de răniți. Serviciile de urgență ale țării lucrează încă în zonele afectate, astfel încât nu se cunoaște încă amploarea totală a pagubelor.

Serviciile secrete britanice: Putin este "disperat" pentru că rămâne "fără arme și aliați"

 

Atacurile de luni, în răspunsul lui Putin la aruncarea în aer a podului din Crimeea, arată că Rusia este încă "foarte capabilă" să provoace pagube. "Mașina militară a Rusiei poate livra arme, are rezerve mari și experiența este răspândită în Ucraina".

Citește și:  NATO, noi măsuri după răzbunarea lui Putin. Jens Stoltenberg: "Orice atac al unor infrastructuri NATO va delanşa o reacţie unită şi hotărâtă"

Cu toate acestea, în ciuda amplorii atacurilor și a demonstrației de forță, Fleming atrage atenția asupra slăbiciunilor cu care se confruntă armata rusă. "Cred că Rusia este în criză de muniție, este clar că nu mai are prieteni și am văzut din declarația de mobilizare că este în criză de trupe", a spus el.

Într-o intervenție la Radio 4 din Marea Britanie, Fleming a declarat, cu convingere, că situația Rusiei în războiul din Ucraina este departe de ceea ce și-ar dori Putin. "Știm, și comandanții ruși de pe teren știu, că proviziile și munițiile lor sunt pe sfârșite. Cuvântul pe care l-am folosit este disperat. Și putem vedea această disperare la multe niveluri în societatea rusă și în mașina militară rusă“.

Șeful serviciilor secrete britanice: „Orice discuție despre armele nucleare este foarte periculoasă“

 

Cu câteva ore înainte de declarațiile șefului serviciilor de informații, Ministerul britanic al Apărării a declarat că numirea generalului Serghei Surovikin în funcția de comandant general al Grupului său de Forțe Întrunite, care conduce "operațiunea militară specială" din Ucraina, a provocat unele diviziuni în cadrul forțelor armate. 

„Numirea lui Surovikin reflectă, probabil, un efort al comunității rusești de securitate națională de a îmbunătăți performanța operațiunii. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoit să concureze cu un minister rus al apărării din ce în ce mai fracturat, care are puține resurse pentru a atinge obiectivele politice pe care și le-a stabilit în Ucraina", se arată în raportul ministerului britanic. 

Surovikin a devenit cunoscut pentru campania sa de teroare din Alep în timpul războiului civil sirian. Împreună cu Alexander Dvornikov, care a fost demis, a fost unul dintre cei mai responsabili pentru bombardarea continuă a celui de-al doilea cel mai populat oraș sirian, unde se adăposteau cei mai mulți dintre dușmanii regimului lui Bashar Al-Assad. Bombardamentele au ucis sute de civili, inclusiv copii, și au fost cireașa de pe tort a unei operațiuni sălbatice de doi ani care a inclus utilizarea continuă a armelor chimice.

Teama că metodele lor vor fi puse în aplicare în Ucraina și amenințarea crescândă a lui Putin de a folosi arme nucleare au sporit tensiunile pe câmpul de luptă și în afara acestuia. 

Fleming a avertizat că "orice discuție despre armele nucleare este foarte periculoasă și trebuie să fii foarte atent cum vorbești despre asta" și a subliniat că Marea Britanie se așteaptă să vadă "semne" ale pregătirii unui atac nuclear înainte ca acesta să aibă loc. "Sper că vom vedea indicatori dacă această cale va începe să fie trasată. Dar să fim foarte clari, dacă se gândesc la acest lucru, ar fi o catastrofă", a spus el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel