Publicitate
Vestea tragică a fost confirmată de Clubul Sportiv Dinamo, care a anunțat pe pagina oficială de Facebook trecerea la cele veșnice a fostului lor jucător.
„Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veşnice a lui Sever Mureşan, fost jucător al secţiei de tenis CS Dinamo şi al echipei de Cupa Davis a României. Născut pe 23 octombrie 1948, Sever Mureşan s-a stins din viaţă noaptea trecută, în Franţa, unde era internat după un AVC. Condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l odihnească”, au transmis reprezentanţii clubului.
Un pionier al tenisului românesc
Sever Mureșan a fost una dintre figurile emblematice ale sportului românesc, fiind primul român care a devenit membru al Asociației Profesioniste de Tenis (ATP). Născut în 1948, Mureșan a început să practice tenisul la o vârstă fragedă și și-a perfecționat abilitățile în cadrul Clubului Sportiv Dinamo, unde a și absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport.
Cariera sa în tenis a atins apogeul în 1968, când a devenit campion național la proba de dublu alături de Dinamo. Performanțele sale remarcabile i-au asigurat convocarea în echipa de Cupa Davis a României, iar în 1970 a devenit primul jucător profesionist român recunoscut de ATP. De-a lungul anilor, Mureșan a fost considerat unul dintre cei mai buni jucători români din acea perioadă.
De la sport la afaceri și controverse
După încheierea carierei sportive, Sever Mureșan s-a orientat către lumea afacerilor. Una dintre cele mai importante realizări ale sale în acest domeniu a fost organizarea Open România, cel mai mare turneu de tenis din țară, care a adus în prim-planul sportului internațional România post-1989.
Cu toate acestea, implicarea sa în afaceri a fost marcată de numeroase controverse. În 1991, Mureșan a înființat Banca Dacia Felix, una dintre primele bănci private din România, care a ajuns însă în faliment câțiva ani mai târziu. În 1999, Mureșan a fost inculpat și extrădat din Ungaria în legătură cu acuzații de fraudă financiară. Cazul Băncii Dacia Felix a fost intens mediatizat, iar în 2000, Curtea Corecțională din Elveția l-a condamnat pe Mureșan la trei ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie, prejudiciul fiind estimat la 25 de milioane de dolari.
Aventurile sale juridice nu s-au oprit aici. În 2004, Mureșan a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare de justiția franceză pentru evaziune fiscală. De asemenea, în 2009, Tribunalul Constanța l-a achitat într-un alt dosar în care era acuzat de înșelăciune și abuz în serviciu, tot în legătură cu activitatea sa la Banca Dacia Felix.
O moștenire complexă
Deși figura lui Sever Mureșan a fost umbrită de multiplele sale probleme juridice, el va rămâne în istoria sportului românesc drept un pionier și un promotor al tenisului de performanță. Realizările sale în domeniul sportiv, în special contribuția la dezvoltarea tenisului profesionist în România, sunt de necontestat.
Pe plan personal, moartea sa a lăsat un gol imens în rândul celor care l-au cunoscut, iar familia și prietenii săi au primit numeroase mesaje de condoleanțe. Sever Mureșan a fost o personalitate complexă, iar moștenirea sa va rămâne un amestec de succese sportive și afaceri controversate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News