Documentul atestă un avans important în pregătirile pe care cele două țări le fac pentru acest proiect amplu de diplomație publică, economică și culturală.
Reuniunile de lucru desfășurate pe parcursul acestei săptămâni la București au avut ca rezultat propunerea organizării unui număr semnificativ de evenimente în cadrul Sezonului, cu valorificarea intereselor comune ale celor două țări și în complementaritate cu foaia de parcurs a Parteneriatului strategic România-Franța.
Sezonul va debuta în Franța, într-un moment de o importanță deosebită pentru țara noastră, Centenarul Marii Uniri, și va continua în 2019, în ambele țări, inclusiv pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, punând accentul pe cultură și creație contemporană, dar și pe domenii precum educație, economie, sport sau turism.
Mediul de afaceri, punct de interes comun
Sezonul va contribui la apropierea dintre cele două popoare prin încurajarea dezvoltării legăturilor care unesc cele două țări. În același timp, va sprijini mediul de afaceri pentru dezvoltarea de proiecte comune și va reafirma atașamentul celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.
„Sezonul trebuie să ne scoată din confortul drumului bătut și al siguranței. Pentru asta el trebuie, în primul rând, să provoace și să ne surprindă prin diversitate, mai mult decât să ne împlinească așteptări sau să ne întărească convingeri. Îmi doresc ca, la deschiderea Sezonului România- Franța, la Paris, să inaugurăm nu doar un Sezon, ci și un nou prilej de a împărtăși ideile și valorile comune între cele două țări”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu.
„Pentru Institutul Francez, care le organizează de peste 30 de ani, toate Sezoanele sunt diferite, dar au ca bază comună egalitatea și încrederea reciprocă, o programare și alegeri luate împreună, dorința de a da un nou suflu cooperării bilaterale în toate domeniile posibile: cultură, desigur, dar în egală măsură economie, turism, sport, gastronomie, cercetare, educație și inovare. Toate Sezoanele sunt diferite, dar unele dintre ele au o valoare simbolică mai mare decât altele. După cum amintea Președintele Macron, în timpul vizitei la București din luna august: afinitatea dintre țările noastre este profundă. Sezonul va fi astfel o ocazie de a pune în evidență această intimitate, istoria și cultura europene pe care le împărtășim”, a subliniat președintele Institutului Francez, Pierre Buhler.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News