Sfânta Parascheva: Tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune spun credincioșii pe 14 octombrie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Sfânta Parascheva: Tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune spun credincioșii pe 14 octombrie / Foto: Captură video youtube
Sfânta Parascheva: Tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune spun credincioșii pe 14 octombrie / Foto: Captură video youtube

Pe 14 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă prăznuiește, ca în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Această zi este una de mare importanță spirituală, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, un simbol al solemnului respect ce i se aduce sfintei.

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, aproape de Constantinopol, astăzi parte din Turcia. Crescută într-o familie credincioasă, de mică a fost învățată să îmbrățișeze valorile creștine și să se dedice rugăciunii și milosteniei.

Tânără fiind, a renunțat la bogățiile și confortul material pentru a duce o viață simplă, dedicată lui Dumnezeu.

După ce a petrecut o perioadă în diverse mănăstiri, Sfânta Parascheva a ales calea pustniciei, trăind în smerenie și în rugăciune. A murit la o vârstă fragedă, însă sfințenia sa a fost recunoscută de comunitatea creștină prin minunile care au început să se petreacă la mormântul ei.

 

Minunile Sfintei Parascheva

 

Sfânta Parascheva este cunoscută pentru numeroasele minuni săvârșite atât în timpul vieții, cât și după moarte. Vindecările miraculoase de boli incurabile, izbăvirea de duhurile necurate și protecția celor care i-au cerut ajutorul au fost frecvent relatate de credincioși.

Moaștele ei, păstrate astăzi în Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag anual zeci de mii de pelerini care vin să se roage pentru sănătate, protecție și împlinirea dorințelor.

Una dintre minunile celebre relatate este povestită de Părintele Cleopa, care a mărturisit că, în timpul unei slujbe de hram, două bătrâne bolnave s-au apropiat de racla sfintei pentru a-i mulțumi. Ele au adus o pernă cusută cu mâinile lor, pe care au vrut să o așeze la capul sfintei. Spre uimirea celor prezenți, racla s-a deschis miraculos, iar capul Sfintei Parascheva s-a ridicat, primind ofranda.

 

Moaștele Sfintei Parascheva la Iași

 

Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în România în secolul al XIV-lea și au fost păstrate în diverse locuri până când au fost așezate la Iași. În ciuda vremurilor grele, incluzând invaziile otomane, moaștele sfintei au fost protejate și venerate, ele fiind considerate un izvor de binecuvântare pentru cei care se roagă cu credință.

Astăzi, Catedrala Mitropolitană din Iași devine, pe 14 octombrie, centrul unui pelerinaj de amploare, care atrage credincioși din toate colțurile țării și din străinătate.

 

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

 

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este însoțită de o serie de tradiții populare. În ziua praznicului, credincioșii se roagă la moaștele sfintei, iar mulți dintre ei aduc daruri sub formă de alimente pentru a fi distribuite celor nevoiași, respectând astfel exemplul de generozitate și compasiune al sfintei.

Se spune că în această zi nu este bine să se spele rufe sau să se coasă, altfel tinerele vor rămâne nemăritate. De asemenea, fructele închise la culoare, precum prunele și strugurii negri, nu sunt consumate, deoarece simbolizează sacrificiul martiric.

O altă tradiție este legată de prezicerea vremii: se crede că starea vremii în ziua de 14 octombrie va oglindi vremea pentru celelalte sărbători mari din an.

 

Rugăciunea către Sfânta Parascheva

 

Credincioșii ortodocși obișnuiesc să rostească o rugăciune specială în această zi sfântă, cerându-i Sfintei Parascheva sănătate, ocrotire și îndrumare spirituală: 

"Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. 

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel