Sfântul Daniil Sihastrul: Daniela, Daniel, Dănuț - la mulți ani! Sărbătoare mare pentru mii de români

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Sfantul daniil sihastrul, onomastica daniel, daniela
Sfantul daniil sihastrul, onomastica daniel, daniela

Mii de români își serbează astăzi ziua onomastică. Pe 18 decembrie, în calandarul ortodox, este prăznuit Sfânul Cuvios Daniile Sihastrul.

În anul 1451, întâmplându-se grabnică moarte domnului țării, Bogdan Voievod, fiul său, Ștefan, cu greu a scăpat de primejdie. Dar, auzind de nevoința și minunile Sfântului Daniil Sihastrul și fiind în grea strâmtoare, a fost călăuzit de Duhul Sfânt la chilia lui.

Aici, poposind câteva zile, și-a mărturisit cugetele înaintea Cuviosului și a primit de la el dezlegare de păcate și multe cuvinte de mângâiere. Apoi, liniștindu-i sufletul, marele sihastru l-a binecuvântat și s-a rugat pentru dânsul, apoi i-a prorocit că în curând va fi domn al Moldovei și l-a liberat cu pace, potrivit Doxologia.ro.

În sens laic, numele Daniel este format din "dan" - a judecă și "el" - Dumnezeu, puternic. Numele este de origine evreiască și înseamnă "Dumnezeu este judecătorul meu". În vechiul testament, Daniel era un profet care apare în Cartea lui Daniel și conține profeții asupra viitorului. Acesta obține o importantă funcție în adunarea sfatului în Babylon datorită faptului că era interpretatorul de vise al regelui.

Daniel în toată lumea

 

Daniel este un nume popular în onomastică românească, deși are o etimologie ebraică. Se traduce prin "Dumnezeu este judecătorul meu". Băieții botezați Daniel mai sunt strigați și Dănuț sau Dani.

Oamenii care poartă acest prenume sunt persoane sensibile, au un suflet frumos și sunt foarte prietenoase. Sensibilitatea este o sabie cu două tăișuri în personalitatea lor: pe de-o parte îi umanizează și le oferă un farmec aparte, însă pe de altă reprezintă un defect, punându-le piedici în dezvoltarea personală. Sunt ușor influențabili și uneori naivi, dar au un spirit de observație bun și se bazează de multe ori pe intuiție, care rar da greș.

Numele a evoluat în peste 100 de grafii diferite în țări din întreaga lume. Porecle ca Dan, Danny sunt comune atât în limba engleză și ebraică, deși, în unele cazuri, "Dan" poate fi nume complet, mai degrabă decât o poreclă. Numele de "Daniil" (Даниил) este comun în Rusia. Versiunile feminine Danielle, Danièle, Daniela, Dani, Dănița, Dănuța sunt predominante. Numele olandeze Dan și Daniël sunt, de asemenea, variații de la Daniel. Există și un nume de familie dezvoltat ca un patronimic: Daniels. Alte nume de familie derivate din Daniel sunt McDaniel și Danielson. În Republica Moldova se folosește varianta masculină Danu și cea feminină Dana, potrivit Wikipedia.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel