Sfântul Vasile cel Mare, prăznuit pe 1 ianuarie. Fă asta în prima zi a anului dacă vrei să fii sănătos

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sfântul Vasile cel Mare, prăznuit pe 1 ianuarie. Fă asta în prima zi a anului dacă vrei să fii sănătos.JPG
Sfântul Vasile cel Mare, prăznuit pe 1 ianuarie. Fă asta în prima zi a anului dacă vrei să fii sănătos.JPG

Sfântul Vasile cel Mare se prăznuiește pe 1 ianuarie, iar peste 530.000 de români poartă numele de Vasile.

Un număr de 513.186 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 1 ianuarie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

Este vorba despre 435.346 bărbaţi şi 77.840 de femei, informează Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Vasile - 413.983 de persoane.

Alte nume derivate, mai des întâlnite la bărbaţi, sunt Sică - 367, Sile - 438, Silică - 219, Vasi - 131, Vasilică - 20.208.

Poartă prenumele Vasilica 74.967 de femei.

Printre femei se întâlnesc mai des şi următoarele prenume: Suca - 827, Silica - 506, Vasi - 23, Vasilica - 317, Vasilca - 1.200.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330, în Capadocia. A avut patru surori și patru frați, iar cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile.

La vârsta de 12 ani a moștenit averea familiei. O atenţie deosebită a acordat celor oprimaţi, iniţiind nenumărate acte de caritate. Este primul ierarh care întemeiază, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

În iunie 370, Sfântul Vasile a ajuns episcop al Cezareii. El a depus un efort enorm în organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor.

Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este Liturghia „Sf. Vasile cel Mare”.

Sfântul Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat mulţime de creştini şi păgâni, dovadă a marii sale popularităţi. Este unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor. 

 

Tradiţii şi superstiţii din prima zi a anului

 

Se spune că așa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de Sfântul Vasile cel Mare trebuie să fie un bărbat. 

De Anul Nou se înnoiesc toate, de aceea, în prima zi din an, oamenii trebuie să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

Dacă pe 1 ianuarie e ger, atunci anul ce urmează va fi bun.

Dacă de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar, dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. 

Dacă, în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel