Silvio Berlusconi a murit. Cavaliere, care a fost de patru ori prim-ministru, s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 86 de ani. El era internat la spitalul San Raffaele din Milano. Informația a fost anunțată de Ansa. În această dimineață, fratele său, Paolo, și copiii săi s-au grăbit la căpătâiul său, unde se afla deja partenera sa, Marta Fascina.
Pentru Berlusconi a fost a mia spitalizare într-un timp scurt, după cea care a durat 45 de zile între aprilie și mai. Cu acea ocazie, medicul șef Alberto Zangrillo, medicul personal și prietenul lui Berlusconi, raportase că liderul Forza Italia suferea de ceva timp de leucemie mielomonocitară cronică.
Silvio Berlusconi a murit. Avea 86 de ani
Anterior, Berlusconi fusese spitalizat câteva zile în ianuarie 2022 pentru verificări, după ce contractase o infecție urinară. În 2020, el fusese lovit de Covid și a fost, de asemenea, spitalizat câteva zile cu această ocazie. Născut în 1936, Berlusconi își revenise însă. 'În primele zile de spitalizare m-am temut pentru viața mea, asta da. A fost o încercare dificilă, slavă Domnului și medicilor de la San Raffaele, am depășit ceea ce consider a fi poate cea mai periculoasă încercare din viața mea', declarase liderul Forza Italia la ieșirea din spital, după ce a fost negativ.
Dar starea sa de sănătate, deja din ultimii ani, nu era cea mai bună. În 2016, fostul premier fusese supus unei operații pe cord deschis.
Politician și antreprenor de succes, Silvio Berlusconi este una dintre personalitățile care au influențat cel mai mult istoria Italiei din ultimii 30 de ani. De patru ori prim-ministru, fost proprietar al uneia dintre cele mai de succes echipe de fotbal din lume, AC Milan, și al unui canal de televiziune privat, Mediaset, Cavaliere a fost subiectul unor critici dure, nu doar de natură politică, ci și al unei stime aproape necondiționate din partea celor care l-au urmărit încă de la începuturile sale în afacerile publice, mai întâi cu Forza Italia, apoi cu Popolo della Libertà și din nou cu Forza Italia. În orice caz, a contribuit la scrierea, la bine și la rău, a unei pagini importante din viața Italiei după prăbușirea Primei Republici. Iată un scurt portret al său.
Născut la Milano, la 29 septembrie 1936, din tatăl său Luigi și mama sa Rosa Bossi, Silvio Berlusconi a crescut în cartierul Isola și, după ce a urmat cursurile liceului clasic salesian "Sant'Ambrogio", s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității Statale, pe care a absolvit-o cu mențiune în 1961. În timpul anilor de studenție, a lucrat pentru a-și câștiga existența ca cântăreț și animator pe vasele de croazieră împreună cu prietenul său Fedele Confalonieri, ca vânzător de mături electrice din ușă în ușă și, în cele din urmă, ca agent imobiliar. Cu toate acestea, încă de la vârsta de 20 de ani, a început să își cultive pasiunea pentru antreprenoriat: în 1963 a fondat Edilnord Sas. În 1968, a fost fondată Edilnord Sas a Lidiei Borsani, verișoara lui Berlusconi, care, în 1969, a fost responsabilă pentru proiectarea și construirea "Milano 2", orașul satelit de la periferia capitalei lombarde, în Segrate, urmat de construirea "Milano 3" și a centrului comercial "Il Girasole". În 1974, la Roma a fost înființată Immobiliare San Martino, administrată de Marcello Dell'Utri, un prieten al lui Silvio încă din anii de facultate, cu finanțare din partea a două societăți fiduciare ale Banca Nazionale del Lavoro. În cele din urmă, în 1978, după lichidarea primei societăți, a fost creată Milano 2 Spa în Segrate, în urma fuziunii cu Immobiliare San Martino Spa.
Fininvest și revoluția micului ecran
Începând cu 1980, Berlusconi s-a dedicat producției de televiziune. În acest fel, el a încercat să își extindă afacerile, profitând de o hotărâre a Curții Constituționale din 1976 care a deschis calea pentru televiziunile locale, întrerupând efectiv hegemonia pe micul ecran a televiziunii de stat, RAI. În 1978, Berlusconi a preluat Telemilano, un post de televiziune prin cablu cu sediul în Milano 2, care a primit numele Canale 5. Tot în acel an a fondat holdingul Fininvest și concesionarul de publicitate Publitalia. În 1982, grupul de televiziune s-a extins prin achiziționarea Italia 1 de la editorul Edilio Rusconi și a Rete 4 în 1984 de la grupul editorial Arnoldo Mondadori Editore. Au fost mulți cei care au vrut să-i oprească ascensiunea de neoprit, dar a reușit totuși să spargă monopolul Rai datorită intervenției mai întâi a lui Bettino Craxi, marele său prieten și prim-ministru la acea vreme, care a reușit să legalizeze situația Finivest printr-un decret-lege, și apoi a legii Mammì, care în 1990 a făcut ca difuzarea la nivel național a programelor de radio și televiziune private să fie acceptată definitiv. În anii următori, compania s-a extins în Europa, achiziționând în special compania spaniolă Telecinco, care este activă și astăzi.
Edituri și asigurări: iată cum s-au extins afacerile lui Berlusconi
Silvio Berlusconi pare de neoprit. După succesul său în domeniul construcțiilor și mai ales în televiziune, el a decis să preia și o felie importantă din sectorul editorial italian, achiziționând în 1990 pachetul majoritar de acțiuni al Mondadori, într-o manevră care avea să provoace o dispută, așa-numitul Lodo Mondadori, și Giulio Einaudi Editore, precum și o serie de edituri mai mici. Fratelui său Paolo Berlusconi, după legea Mammì din 1990, i-a vândut editura Il Giornale, pe care o deținea încă din anii 1970. De asemenea, a controlat grupul Medusa Film, activ în distribuția de filme, și avea participații în companii precum Mediolanum și Programma Italia, ceea ce a permis grupului Fininvest să aibă o prezență puternică și în sectorul asigurărilor și al vânzării de produse financiare.
Cu el, Milan a devenit cea mai puternică echipă din Europa
În 1986, Berlusconi a devenit proprietarul echipei de fotbal Milan. Sub președinția sa a câștigat totul, datorită și deciziei de a încredința campioni precum Paolo Maldini, Gullit și Baresi unor antrenori de talia lui Fabio Capello și Arrigo Sacchi. Până în 2004, anul în care a fost forțat să plece din funcție în urma aprobării unei legi care reglementa conflictele de interese, AC Milan a câștigat 8 titluri de campion, a fost de 5 ori campioană europeană și de 3 ori campioană mondială, pentru un total de 29 de trofee în mai puțin de 30 de ani, egalând recordul absolut al lui Santiago Bernabeu. Este președinte de onoare din 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News