„Putin s-a regăsit într-o situaţie cu adevărat dificilă şi dramatică”, a explicat joi seară la o emisiune politică a postului public RAI liderul partidului Forza Italia, care se prezintă la alegerile de duminică într-o coaliţie cu două partide de extremă dreaptă, Fraţii Italiei, a Giorgiei Meloni şi Liga lui Matteo Salvini.
„O misiune a celor două republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toată lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin), cu miniştrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegaţie şi i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile forţelor ucrainene împotriva forţelor noastre şi a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morţi. Vă rugăm să ne apăraţi, pentru că, dacă nu o faceţi, nu ştim ce se va întâmpla”, a detaliat Berlusconi.
Apoi, potrivit acestuia, Putin a fost „împins de populaţia rusă, de partidul său, de miniştrii săi, să angajeze această operaţiune specială, aşa a fost numită la început, şi trupele ruse ar fi trebuit într-o săptămână să intre să cucerească Kievul, să înlocuiască guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente şi după o săptămână să se întoarcă de acolo”.
Dar planul a eşuat, trupele ruse înregistrând pierderi grele după ce s-au lovit de rezistenţa înverşunată a armatei ucrainene care primise arme occidentale. Deşi a ajuns la periferia Kievului, armata rusă nu a lansat niciun asalt asupra capitalei şi în final s-a retras de acolo pentru a se concentra pe ofensivele din sudul şi estul Ucrainei.
„Nu am înţeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, pentru că după părerea mea ele ar fi trebuit să se concentreze numai în jurul Kievului”, a mai spus Berlusconi, care a avut o relaţie apropiată cu preşedintele Putin, cu care s-a întâlnit şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia.
Aceste declaraţii i-au adus critici în Italia, în special din partea stângii, dar şi din partea unor politicieni europeni. Liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, le-a calificat drept „scandaloase şi gravisime”, în timp ce eurodeputata socialistă spaniolă Iratxe Garcia Perez a vorbit despre „afirmaţii şocante”.
În replică, Berlusconi a atras atenţia că declaraţiile sale au fost „extrapolate şi simplificate” şi a subliniat că războiul pornit de Putin este „nejustificat”, el reafirmându-şi sprijinul faţă de NATO, UE şi SUA.
Vezi și
"Putin a mințit. E mobilizare 100%". Rusia trimite la război bărbați care nici măcar n-au făcut armata
În prima zi după anunțul lui Putin de mobilizare "parțială", rușii au constatat că sunt chemați pe front inclusiv bărbați de 50 de ani sau bărbați care nu au efectuat serviciul militar.
Bărbaţii dintr-un sat din estul Siberiei, cu vârste între 18 şi 60 ani, au avut o oră să-şi împacheteze lucrurile şi să se prezinte la recrutare. Spre dimineaţă, unii au profitat de puţinul timp rămas şi s-au adunat la o cârciumă pentru a bea vodcă înainte de plecare, în timp ce alţii s-au îmbrăţişat şi şi-au urat unul altuia să fie în siguranţă, relatează publicația The Guardian, într-un amplu reportaj realizat în Rusia.
Prima zi completă a primei mobilizări din Rusia de la cel de-al doilea război mondial a produs confruntări emoționale la centrele de recrutare și chiar semne de protest, în timp ce se pare că Rusia ar putea lua în considerare mult mai mult decât cei 300.000 de noi recruți pretinși de ministrul apărării, Serghei Șoigu.
O femeie dintr-un mic sat din regiunea Zakamensky din Buriatia, în estul Siberiei, a declarat că a simțit prima dată că ceva nu este în regulă când câinii au început să latre în jurul miezului nopții.
Într-o comunitate de 450 de persoane, șeful satului mergea din casă în casă, căutând să împartă peste 20 de avize de recrutare. În timp ce oamenii se adunau înainte de a pleca a doua zi dimineață, a spus ea, unii au băut vodcă, în timp ce alții s-au îmbrățișat și și-au spus unii altora să fie în siguranță. Femeile plângeau și își făceau semnul crucii deasupra micului microbuz care îi ducea departe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News