Sindromul Italia, boala care trimite româncele în spital, ATRAGE ATENȚIA presei internaționale

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

"Sindromul Italia", boala de care suferă mii de românce care au lucrat în peninsulă atrage atenția și presei internaționale. Cu toate că boala nu este recunoscută științific, medicii italieni și români au ajuns la concluzia că este un fenomen îngrijorător. Despre această boală cruntă, a româncelor care au emigrat în Italia și care și-au distrus viața socială a scris și publicația Al Jazeera. 

Intr-o camera mica la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi, cea mai mare clinica de psihiatrie din Romania, Ana se uita in jos. Are o voce puternică, dar nu are puterea să facă un contact vizual. Este un nou caz de  depresie. Medicii spun că suferă de "sindromul Italia", un termen folosit în țările din Europa de Est pentru problemele de sănătate mintală dobândite după munca de îngrijitor în Italia.

"Mi-a fost foarte frică să urc pe scări", a spus Ana, 49 de ani, care a plecat din România în 2003, cu destinația Italia. "Când trebuia să trec pe stradă, mi-a fost frică și am întrebat:" te rog, poți să ajuți și pe mine? Am avut această teamă de a ieși singură."

La început, era dificil să se decidă dacă să-și lase copiii - unul dintre fiii ei avea doar doi ani când a plecat din țară - dar a fost singurul mod de a face bani.

Copiii au fost crescuți de tatăl lor pe banii pe care Ana i-a trimis după ce s-a angajat ca "badantă", cuvântul italian folosit pentru femeile care au grijă de vârstnici.

"Greutatea mea era de 58 de kilograme", a spus ea. "După două luni, aveam 48 de kilograme".

Angajatorul ei, o femeie de 94 de ani, "s-a purtat foarte urât" cu ea, susține această. 

"Nu puteam dormi în timpul nopții. A fost o muncă grea, dar nu am spus nimic", a spus Ana.

Pentru că era singură în Italia, nu avea viață socială și nu ieșea nicăieri. 

"Sindromul italian este un fenomen socio-medical", a declarat Andreea Nester, psihiatru la spitalul Socola. "De cele mai multe ori, este o formă de depresie caracterizată prin anxietate, apatie, astenie fizică și psihică, cu stări inategente, insomnie asociată și o dispoziție profund tristă, gravată de un sentiment de înstrăinare".

Ea a explicat că există mai mulți factori care duc la instalarea afecțiunii.

"Este vulnerabilitatea genetică a fiecărei persoane care emigrează ... înrăutățită prin a trăi într-o țară nouă cu alte culturi, cu alte tradiții, fără cunoașterea limbii".

Medicii italieni spun că sindromul Italia este deja cunoscut în meseria lor, deși deocamdată diagnosticul nu este recunoscut științific. 

"Sindromul italian nu este un diagnostic recunoscut științific", a declarat Donatella Cozzi, cercetător la Universitatea Udine, care a vizitat orașul estic românesc Iași pentru a studia fenomenul. "Termenul a fost inventat de doi psihiatri ucraineni în 2005. Este compus din stres fizic și psihologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel