Singapore transformă parcările cu mai multe etaje în ferme agricole

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Singapore transformă parcările cu mai multe etaje în ferme agricole / Foto: Unsplash
Singapore transformă parcările cu mai multe etaje în ferme agricole / Foto: Unsplash

Fermierul urban, Eyleen Goh, administrează o fermă de pe puntea superioară a unei parcări din Singapore.

Și nu este o operațiune mică - ea spune că aprovizionează comercianții cu amănuntul din apropiere cu până la 400 kg de legume pe zi.

"Singapore este destul de mic, dar avem multe parcări. Este destul de mult visul de a avea ferme [aici] pentru a satisface nevoile rezidenților din comunitate", spune ea.

 

Cel puțin o duzină de astfel de ferme pe acoperiș au apărut în tot orașul-stat din Asia de Sud-Est

 

Guvernul a început să închirieze parcelele neobișnuite în 2020, ca parte a planurilor sale de creștere a producției locale de alimente. Această țară de 5,5 milioane de locuitori importă în prezent peste 90% din produsele sale alimentare.

Dar spațiul în această națiune insulară dens populată este limitat, ceea ce înseamnă că terenul nu este ieftin. Singapore are unele dintre cele mai scumpe proprietăți din lume.

Un fermier a declarat pentru BBC că prețul ridicat al primei sale parcele de parcare l-a obligat să renunțe la ea și să se mute într-o locație mai ieftină.

 

Ferma lui Goh are o treime din dimensiunea unui teren de fotbal

 

Când BBC News a vizitat ferma doamnei Goh operațiunile erau în plină desfășurare. Muncitorii culegeau, tăiau și împachetau choy sum, o legumă cu frunze verzi folosită în bucătăria chinezească.

Între timp, la celălalt capăt al instalației, un alt angajat era ocupat cu reîmpădurirea răsadurilor.

"Recoltăm în fiecare zi. În funcție de legumele pe care le cultivăm, poate varia de la 100 kg la 200 kg sau 400 kg pe zi", spune Goh.

Ea spune că înființarea fermei a costat în jur de 1 milion de dolari S.U.A. (719.920 dolari; 597.720 lire sterline), o mare parte din bani fiind cheltuiți pe echipamente care să ajute la accelerarea recoltării. Deși a primit unele subvenții, Goh spune că afacerea sa nu este încă profitabilă.

Ea are 10 angajați și plătește o chirie de aproximativ 90.000 de dolari seniori pe an pentru spațiul și pentru un alt loc de parcare, care este încă în curs de amenajare.

"Perioada noastră de înființare a avut loc în timpul pandemiei Covid, așa că logistica a fost mult mai scumpă și a durat mai mult", explică Goh.

"În plus, aceasta a fost prima licitație pentru parcări pe acoperișuri atribuită [de către guvern], astfel încât procesul a fost foarte nou pentru toată lumea", adaugă ea.

 

Fermierii de pe acoperișuri din Singapore găsesc și alte modalități de a face bani

 

Nicholas Goh spune că a reușit să obțină un profit cerând oamenilor o taxă lunară pentru a recolta legume la ferma sa urbană.

El spune că ideea este deosebit de populară în rândul familiilor care locuiesc în apropiere, deoarece "este o abordare de tip comunitar, mai degrabă decât o abordare comercială".

Cu toate acestea, un alt fermier urban, Mark Lee, spune că costurile ridicate l-au determinat să se mute într-o clădire industrială care percepe o chirie "neglijabilă", adică mai mică.

"Legumele sunt, în cele din urmă, doar legume. Poți să le obții la cea mai proaspătă și de cea mai bună calitate, dar există o limită în ceea ce privește suma pe care cineva ar plăti-o. Nu vorbim de trufe aici", spune Lee.

 

Securitatea alimentară este o problemă existențială

 

Fermele de pe acoperișuri nu sunt singura modalitate prin care Singapore își propune să crească cantitatea de alimente pe care o cultivă.

Cea mai mare parte a produselor cultivate în țară provine din instalații de înaltă tehnologie care sunt puternic subvenționate de guvern. Aceasta avea 238 de ferme autorizate în 2020, potrivit cifrelor oficiale.

Unele dintre ferme sunt deja profitabile și își pot extinde producția pentru a-și crește profiturile, spune Agenția pentru alimente din Singapore (SFA).

"Securitatea alimentară este o problemă existențială pentru Singapore. Fiind un mic oraș-stat conectat la nivel global, cu resurse limitate, Singapore este vulnerabil la șocurile externe și la întreruperile de aprovizionare", a declarat un purtător de cuvânt al SFA pentru BBC News.

"De aceea, este important să luăm în permanență măsuri pentru a ne asigura resursele esențiale", adaugă purtătorul de cuvânt.

La începutul acestui an, problema securității alimentare a fost pusă în evidență în Singapore atunci când mai multe țări din regiune au interzis sau limitat exporturile de alimente esențiale.

 

Ar trebui oferit mai mult sprijin fermelor urbane.

 

Profesorul William Chen de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore spune că ar trebui oferit mai mult sprijin fermelor urbane.

"Există măsuri în vigoare, cum ar fi subvențiile pentru productivitate de la SFA și piețele regulate ale fermierilor pentru a încuraja consumatorii să cumpere mai multe produse locale", spune profesorul Chen, care este director al programului de știință și tehnologie alimentară al universității.

"Poate că ar putea fi luată în considerare posibilitatea de a ajuta fermierii locali să adopte tehnologii simple...", spune el.

Cu toate acestea, Sonia Akter, profesor asistent la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew, consideră că costurile ridicate de operare vor rămâne probabil o provocare majoră pentru fermierii urbani.

"Singapore oferă o mulțime de subvenții și sprijin financiar antreprenorilor care lucrează în acest spațiu", spune ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel