Singuri și uitați de lume: Bătrânii din România se confruntă cu condiții grele de trai

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Singuri și uitați de lume: Bătrânii din România se confruntă cu condiții grele de trai / Foto: Unsplash
Singuri și uitați de lume: Bătrânii din România se confruntă cu condiții grele de trai / Foto: Unsplash

În România, există un număr alarmant de bătrâni singuri care trăiesc în condiții grele, mai exact 1 din 4 vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, majoritatea fiind chiar abandonaţi de familii.

 

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, peste 2 milioane de români au vârsta de peste 65 de ani, iar din aceștia, aproape jumătate trăiesc singuri.

Bătrânii singuri au nevoie de îngrijire și susținere, dar, din păcate, mulți dintre ei se confruntă cu probleme grave precum sărăcie, boli, izolare socială și emoțională. Lipsa de ajutor și de suport din partea familiei și a societății în general agravează situația acestor persoane vulnerabile.

 

Problema bătrânilor singuri din România, ignorată de societate

 

În ciuda faptului că există programe guvernamentale care ar trebui să ofere ajutor și suport pentru bătrânii singuri, acestea sunt în general insuficiente sau nu sunt implementate corespunzător. Spre exemplu, unele programe ar trebui să ofere bătrânilor singuri servicii precum asistență medicală la domiciliu sau suport psihologic, însă mulți dintre ei nu beneficiază de aceste servicii din cauza birocrației sau a lipsei de fonduri.

Mai mult decât atât, problema bătrânilor singuri din România este adesea ignorată sau minimalizată de societate. În timp ce în alte țări se acordă o atenție deosebită problemei bătrânilor, în România aceștia sunt adesea ignorați sau tratați cu indiferență.

„Sistemele de protecție socială oferite de stat ar trebui, măcar formal, să suplinească sau chiar să înlocuiască datoria indivizilor de a-și îngriji bătrânii, dar așteptările sociale se schimbă mai greu”, declară antropologul Radu Umbreș în urmă cu puțin timp.

 

Crucea Alb-Galbenă oferă îngrijire la domiciliu pentru sute de bătrâni din Capitală

 

Cu toate acestea, este important să ne amintim că bătrânii singuri sunt oameni care merită respect și compasiune. Ei au nevoie de sprijin și îngrijire pentru a putea trăi o viață decentă și demnă. Societatea trebuie să facă mai mult pentru a-i ajuta pe bătrânii singuri, inclusiv prin promovarea programelor guvernamentale care îi susțin și prin implicarea comunității în oferirea de ajutor și suport.

Fundația Crucea Alb-Galbenă oferă îngrijire la domiciliu pentru sute de bătrâni din Capitală, dar şi sprijin pentru procurarea alimentelor şi a medicamentelor.

Un alt exemplu este Părintele Damaschin. Acesta a anunțat inaugurarea primului spital social în Iași. Hotelul din zona Tudor Vladimirescu a fost achiziționat și transformat într-un loc unde bătrânii sau oamenii nevoiași care nu sunt asigurați sau nu se pot îngriji, pot primi servicii medicale gratuite.

În concluzie, problema bătrânilor singuri din România este una serioasă și trebuie abordată cu seriozitate. Trebuie să ne asigurăm că aceste persoane vulnerabile sunt protejate și îngrijite, pentru că, la urma urmei, cu toții vom îmbătrâni și vom avea nevoie de sprijin și îngrijire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel