Situația se complică în Orientul Mijlociu: Israelul a lovit ținte din Siria, Iordania a cerut SUA să desfășoare sistemul Patriot

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Avertizare MAE: Românii din Liban trebuie să plece de urgență / (Agerpres)
Avertizare MAE: Românii din Liban trebuie să plece de urgență / (Agerpres)

Armata israeliană a anunţat luni că a lovit mai multe ţinte în Siria ca răspuns la tirurile de rachete, transmite luni AFP. 

"O aeronavă de luptă a atacat recent lansatoarele din care au fost trase tiruri din teritoriul sirian spre teritoriul israelian aseară", a declarat armata israeliană pe X (fostul Twitter), potrivit sursei citate de Agerpres.

Armata israeliană informase cu câteva ore mai devreme că mai multe atacuri cu rachete au căzut într-o "zonă deschisă".

Potrivit postului public de radio israelian Kan, locurile lovite se află în regiunea Daraa din sudul Siriei şi au legături cu aliaţii Iranului.

Din 7 octombrie, data sângerosului atac al Hamas din Israel, forţele aeriene israeliene au efectuat mai multe raiduri în Siria, care au vizat în special aeroporturile din Alep şi Damasc.

Tensiunile sunt sporite, de asemenea, la graniţa israeliano-libaneză, unde există aproape zilnic schimburi de focuri între armata israeliană şi grupurile armate pro-palestiniene, inclusiv Hezbollah-ul libanez. 

Iordania a cerut SUA să desfăşoare rachete de apărare antiaeriană Patriot

 

Iordania, un aliat convins al Statelor Unite, a cerut Washingtonului să desfăşoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-şi consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale şi conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei iordaniene, informează Reuters.

"Am cerut părţii americane să ne ajute la consolidarea sistemului nostru de apărare cu sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot", a declarat duminică pentru televiziunea de stat generalul de brigadă Mustafa Hiyari, purtătorul de cuvânt al armatei Iordaniei.

Rachetele americane Patriot erau staţionate în regat în 2013, în urma unei revolte în Siria, unde regatul se temea că un război civil s-ar putea răspândi şi ar putea aprinde un conflict regional.

Iordania este din ce în ce mai îngrijorată că bombardarea necruţătoare a Fâşiei Gaza de către Israel după atacul Hamas din 7 octombrie s-ar putea extinde, de asemenea, într-o conflagraţie mai largă, au spus oficialii.

Hiyari a negat informaţiile de pe reţelele de socializare conform cărora Pentagonul a folosit baze iordaniene pentru a transporta unele din echipamente şi arme din depozitele sale în Israel, cu scopul de a contribui la consolidarea războiul său în Gaza.

Cu toate acestea, Pentagonul a folosit instalaţiile militare iordaniene în ultimele luni, pe măsură ce Washingtonul şi-a consolidat postura militară în regiune, au spus diplomaţi occidentali.

Statele Unite şi-au consolidat semnificativ puterea navală în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni cu două portavioane, nave de sprijin şi au crescut cu câteva mii numărul militarilor din regiune.

Înalţi oficiali din administraţia Biden, inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin, au avertizat asupra riscului unei escaladări majore a atacurilor asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu şi a riscului ca Iran să încerce să extindă războiul dintre Israel şi Hamas.

Regatul este unul dintre puţinii aliaţi regionali care desfăşoară exerciţii ample cu trupele SUA pe tot parcursul anului, iar armata Iordaniei este unul dintre cei mai mari beneficiari ai finanţării militare străine americane.

Regatul haşemit a cerut, de asemenea, mai mult ajutor pentru a combate dronele folosite într-un război împotriva traficului cu droguri în valoare de miliarde de dolari de-a lungul graniţei cu Siria, pe care Amman îl pune pe seama miliţiilor pro-iraniene care deţin controlul în sudul Siriei."Dronele au devenit o ameninţare pe toate fronturile noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Mustafa Hiyari.

De la începutul conflictului sirian în 2011, SUA au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a ajuta Iordania să înfiinţeze un sistem de supraveghere elaborat, cunoscut sub denumirea Programul de Securitate a Frontierei, pentru a opri infiltrarea militanţilor din Siria şi Irak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel