Situație de urgență în Israel. Atac preventiv asupra Hezbollah în Liban: 300 de rachete lansate spre nordul Israelului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Situație de urgență în Israel. Atac preventiv asupra Hezbollah în Liban: 300 de rachete lansate spre nordul Israelului / (Sursa foto: Agerpres)
Situație de urgență în Israel. Atac preventiv asupra Hezbollah în Liban: 300 de rachete lansate spre nordul Israelului / (Sursa foto: Agerpres)

Într-o escaladare dramatică a tensiunilor din Orientul Mijlociu, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au lansat un atac preventiv asupra Hezbollah, o mișcare militantă proiraniană din Liban. 

Operațiunea, desfășurată duminică dimineața, a implicat 100 de avioane israeliene care au bombardat pozițiile Hezbollah din sudul Libanului, distrugând „mii de rampe de lansare de rachete” care erau pregătite să atace Israelul, conform News.ro.

Acțiunea IDF a venit ca răspuns la informațiile obținute de la serviciile secrete, conform cărora Hezbollah pregătea un atac major asupra nordului Israelului.

 

Declarațiile oficiale ale Israelului

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat hotărârea țării de a se apăra împotriva oricăror amenințări externe. După o întâlnire de urgență a cabinetului de securitate, Netanyahu a declarat: „Israelul este hotărât să facă totul pentru a se apăra”. Premierul a subliniat că decizia de a lansa atacul a fost luată în colaborare cu Ministrul Apărării și Șeful Statului Major al IDF.

Netanyahu a adăugat că operațiunea militară a fost esențială pentru a elimina o amenințare iminentă și a avertizat că Israelul va continua să acționeze cu fermitate împotriva oricăror încercări de atacuri. „IDF a acționat ferm pentru a contracara amenințările și a distrus mii de rachete îndreptate spre nordul țării”, a declarat acesta.

 

Atacul Hezbollah

 

În replică la atacul israelian, Hezbollah a lansat aproximativ 300 de rachete și mai multe drone explozive asupra nordului Israelului, vizând în principal 11 baze militare. Organizația a susținut că aceasta este o răzbunare pentru asasinarea lui Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al grupării, care a fost ucis într-un atac al IDF în Beirut luna trecută.

Hezbollah a anunțat că operațiunea sa s-a încheiat duminică dimineața, dar efectele acestei escaladări sunt resimțite pe întreg teritoriul Israelului, unde universitățile și alte instituții publice au început să-și închidă porțile sau să își mute activitatea online din cauza situației tensionate.

 

Impactul asupra Israelului

 

Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv a fost închis temporar în dimineața zilei de duminică, în timp ce zborurile de intrare și de ieșire au fost redirecționate către alte aeroporturi din regiune. Autoritatea Aeroportuară din Israel a precizat că această măsură a fost necesară din cauza „situației de securitate extrem de grave”.

Universitățile din Israel au reacționat imediat la evoluția situației. Universitatea din Tel Aviv a anulat toate examenele programate pentru duminică, iar Technion și Universitatea din Haifa au suspendat toate activitățile academice. În campusul din Haifa al Colegiului Academic Ono, cursurile vor fi ținute pe platforme online, iar examenele programate pentru duminică și luni au fost amânate.

 

Reacția internațională

 

Reacțiile internaționale la această escaladare au fost rapide. Comunitatea internațională a făcut apel la calm și la încetarea focului, îngrijorată de riscul unui conflict extins în regiune. În special, țările europene și Statele Unite au cerut reținere din partea ambelor părți, insistând pe necesitatea unor negocieri diplomatice pentru a preveni o criză umanitară de amploare.

Este clar că această situație de urgență în Israel și Liban are potențialul de a evolua într-un conflict major. Armata israeliană a declarat stare de urgență pe teritoriul său pentru următoarele 48 de ore, perioadă în care IDF are autoritatea de a emite restricții suplimentare pentru populația civilă.

Premierul Netanyahu a avertizat că Israelul este pregătit să își apere cetățenii cu orice preț, iar Hezbollah, de partea cealaltă, a promis că va continua să riposteze pentru asasinarea liderului său. În acest context, civilii din sudul Libanului au fost sfătuiți să evite zonele controlate de Hezbollah, în timp ce în nordul Israelului sirenele de alertă antiaeriană continuă să răsune, subliniind gravitatea situației.

Pe rețelele sociale au apărut numeroase imagini cu rachetele interceptoare lansate de sistemul Iron Dome al Israelului, în încercarea de a contracara atacurile cu rachete din Liban.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel