Situație disperată în Mariupol: Oamenii folosesc apă potabilă din calorifere și bălți

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Situație disperată în Mariupol Oamenii folosesc apă potabilă din calorifere și bălți
Situație disperată în Mariupol Oamenii folosesc apă potabilă din calorifere și bălți

În Cernihiv, nordul Ucrainei, numărul persoanelor ucise în atacurile armate ale Rusiei, de miercuri, a ajuns la 53, a declarat, joi, guvernatorul regional Vyacheslav Haus. În estul Kievului, bucăți dintr-o rachetă s-au prăbușit într-o clădire rezidențială, miercuri seara. Autoritățile au anunțat că cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alte trei - rănite.

Viceprimarul orașului Mariupol, situat pe malul Mării Azov, a povestit despre condițiile catastrofale în care sunt nevoiți să locuiască sute de persoane.

Cea mai mare problemă din orașul-port, asediat de zile întregi, este sursa de alimentare cu apă potabilă. Oamenii încearcă să obțină apă potabilă din calorifere și din bălți, a declarat Serghei Orlov pentru revista Forbes Ucraina.

Orlov spune că 90 la sută din clădirile lui Mariupol au fost lovite de bombardamente. Viceprimarul a acuzat forțele ruse că vizează populația civilă, scrie metropol.hu.

Citeste si: Teatrul din Mariupol, bombardat de ruși: Sute de gravide și femei cu copii mici se adăposteau acolo

Potrivit autorităților ucrainene, 6.500 de mașini au părăsit Mariupol în ultimele două zile, în ciuda încetării focului în jurul orașului. Cu toate acestea, multe persoane sunt încă blocate în orașul asediat. Un atac cu bombă asupra unei clădiri a teatrului, în care și-au găsit adăpost sute de persoane, a avut loc, miercuri seara, potrivit autorităților locale ucrainene. Soarta sutelor de oameni este incertă, deoarece intrarea în adăpost a fost blocată de moloz.

Navele de război ucrainene continuă să blocheze traficul maritim în nord-vestul Mării Negre, potrivit unui raport al Statului Major ucrainean, de joi dimineață. Sâmbăta trecută, autoritățile ucrainene au anunțat că, de la începutul războiului, 94 de nave străine au rămas blocate în porturile ucrainene.  

Mariupol, oraș aflat de 14 zile sub asediu: Locuitorii își îngroapă morții în spatele blocurilor 

 

 

Orașul ucrainean Mariupol este asediat de armata rusă de două săptămâni. 40.000 de locuitori supraviețuiesc sub bombardament, refugiindu-se în beciuri, iar rezervele de hrană se epuizează rapid. Peste 2.200 de civili au murit de la începutul asediului. 

Nastya are 35 de ani. Tânăra a predat limba franceză studenților din Mariupol. Pe 25 februarie, a doua zi după izbucnirea invaziei ruse, Nastya a decis să părăsească orașul, împreună cu fiica ei de 6 ani. Ea, alături de o prietenă și copiii ei, s-a refugiat la București.

Mama ei, în vârstă de 74 de ani, a refuzat să-și părăsească apartamentul. Soțul, inginer la uzina metalurgică Azovstal, nu a putut să-i urmeze, din cauza ordinului de mobilizare generală. De atunci, s-a înrolat ca voluntar și străbate orașul, în ciuda bombelor și a lunetiștilor, pentru a ajuta luptătorii care apără orașul Mariupol, scrie franceinter.fr.

"Soțul meu reușește să găsească cu greu locuri unde mai există o conexiune buna la internet pentru a mă suna sau să-mi trimită fotografii care sunt pur și simplu groaznice. Printre cele mai recente, se numără fotografii cu apartamentul nostru distrus de un bombardament", povestește tânăra.

Vecinii lui Nastya, la fel ca majoritatea locuitorilor din Mariupol, locuiesc ascunși în subsoluri și ies rar afară. E chiar periculos să părăsești pivnițele. Dar totuși, când se opresc bombardamentele, oamenii ies în curțile lor să gătească la foc, pentru că în apartamentele distruse nu mai este curent sau gaz. Unii aveau rezerve de alimente, conserve sau gemuri în pivniță, dar mâncarea începe să se termine repede. Pentru a avea apă de băut, locuitorii topesc zăpada.

Mort de frig și de foame

 

Ceea ce o înfurie pe Nastya mai mult decât orice sunt cele șaizeci de autobuze încărcate cu ajutoare alimentare care au rămas blocate pe drum, de o săptămână, pentru că rușii nu le lasă să intre în oraș. De când a ajuns în România, femeia răsfoiește constant rețelele de socializare pentru a găsi imagini cu orașul ei. Un videoclip în special a șocat-o în ultimele zile. Locuitorii din asediul Mariupol își îngroapă vecinii în curtea clădirii lor. 

"Da, oamenii sunt nevoiți să-și îngroape vecinii morți în curțile lor, este oribil", spune Nastya. Oficialitățile municipiului Mariupol estimează că, de la începutul asediului au murit peste 2.200 de civili uciși de bombardamente, dar și de frig și foame. Pe alte videoclipuri difuzate de canale internaționale, se văd voluntari, care aruncă cadavre în gropi comune săpate în grabă. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel