''Loturile de vaccin (Sputnik V) utilizate în testele preclinice şi studiile clinice publicate de revista Lancet nu au aceleaşi caracteristici şi proprietăţi ca acelea importate de Slovacia'', a indicat Institutul naţional slovac de control al medicamentelor (SUKL).
''Doar numele îl leagă de vaccinurile Sputnik V folosite în circa 40 de ţări din întreaga lume'', mai remarcă institutul slovac. Prin urmare, ''pe baza numai a testelor de laborator, nu este posibilă o concluzie asupra eficacităţii şi securităţii'' lotului livrat Slovaciei, explică acest institut, adăugând că fabricantul vaccinului nu a răspuns cererilor repetate de a furniza date despre compoziţia celor 200.000 de doze.
Continuă negocierile pentru Sputnik V
Fostul premier slovac Igor Matovic a demisionat săptămâna trecută în urma unei dispute în coaliţia sa după ce el a decis singur achiziţia a două milioane de doze de vaccin Sputnik V. Rămas vice-premier în noul guvern, el se află joi la Moscova pentru tratative pe tema achiziţiei vaccinului rusesc.
''Negocierile mele vor fi desigur legate de vaccin, pentru că există în continuare eforturi sistematice pentru a împiedica folosirea Sputnik V în Slovacia'', a scris Matovic pe Facebook.
Mai multe state din UE şi-au manifestat interesul pentru vaccinul Sputnik V, dar dintre acestea până în prezent doar Ungaria l-a utilizat, în timp ce altele acuză Moscova că-şi foloseşte vaccinul ca instrument geopolitic.
Guvernul federal german condus de Angela Merkel a confirmat că este dispus să accepte folosirea vaccinului Sputnik V, dacă acesta va fi autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care îl evaluează din luna martie. Premierul landului german Bavaria, Markus Soeder, a anunţat miercuri că guvernul său regional a negociat un contract pentru achiziţia a 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V odată ce acesta va fi autorizat în UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News