Guvernul a precizat că Slovacia este, de asemenea, pregătită să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, dacă va fi necesar. Săptămâna trecută, Slovacia a ridicat toate restricțiile privind coronavirus pentru potențialii refugiați din Ucraina în cazul unei invazii rusești.
Bruxelles
Secretarul general al NATO afirmă că Rusia a pornit un război împotriva Ucrainei și a rupt pacea pe continentul european. Jens Stoltenberg a convocat pentru vineri o întâlnire a liderilor alianței.
„Aceasta este o invazie deliberată, cu sânge rece, planificată de mult timp", a declarat Stoltenberg, acuzând Rusia că „își folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria". Rusia a lansat un atac de amploare asupra Ucrainei la începutul zilei de joi, lovind orașe și baze militare cu lovituri aeriene sau bombardamente.
Guvernul ucrainean a declarat că tancurile și soldații ruși au trecut granițele sale.
Helsinki
Lituania, membră a NATO și care se învecinează cu Rusia, Belarus și exclava rusă Kaliningrad, la Marea Baltică, declară starea de urgență începând de joi după-amiază din cauza situației din Ucraina.
Decretul semnat de președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a întărit protecția frontierelor. Printre altele, acesta dă dreptul autorităților să controleze și să inspecteze vehiculele, persoanele și bagajele în zonele de frontieră. Lituania se învecinează, de asemenea, cu Polonia și Letonia, care fac parte din NATO.
Estonia, Letonia, Lituania și Polonia
Sunt cele care au dus la consultări neobișnuite în jurul articolului 4 din tratatul fondator al NATO, care poate fi activat atunci când "integritatea teritorială, politică sau de securitate a oricăreia dintre părțile (NATO) este amenințată".
"Am decis, în conformitate cu abordarea noastră defensivă de a ne proteja aliații, să luăm măsuri suplimentare pentru a consolida și mai mult descurajarea și apărarea în cadrul Alianței", se mai arată în declarație. "Măsurile noastre sunt și vor continua să fie preventive și proporționale"
Kiev
Aproximativ 40 de persoane au fost ucise până în prezent în atacul armatei ruse asupra Ucrainei, a declarat joi un consilier al președintelui țării. Alte câteva zeci de persoane au fost rănite, a declarat Oleksii Arestovici, un consilier al lui Volodymyr Zelenskyy, care nu a precizat dacă printre victime se află și civili. La rândul său, Zelenskyy a declarat că autoritățile ucrainene vor distribui arme celor care sunt dispuși să apere țara.
"Viitorul poporului ucrainean depinde de fiecare ucrainean", a spus el, îndemnându-i pe toți cei care pot participa la apărarea țării să se prezinte la sediul Ministerului de Interne.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat că țara sa a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia după atacul său. Zelenskyy a anunțat decizia joi, după ce Moscova a lansat un atac masiv care a inclus operațiuni aeriene și rachete. Trupele rusești au fost văzute intrând pe teritoriul ucrainean. Oficialii ucraineni au declarat că armata răspunde la agresiune și a cerut Occidentului asistență în domeniul apărării
Un consilier prezidențial ucrainean spune că forțele ruse au lansat un atac asupra țării dinspre nord, est și sud. Mykhailo Podolyak subliniază că "armata ucraineană luptă din greu". Potrivit lui Podolyak, "armata noastră a răspuns provocând pierderi semnificative inamicului". El a recunoscut, de asemenea, că au existat victime civile, dar nu a oferit mai multe detalii. "Ucraina are acum nevoie de un sprijin mai mult și foarte specific din partea restului lumii: militar-tehnic, financiar, precum și de sancțiuni dure împotriva Rusiei", a precizat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News