Slovacia. Român, încătușat, după ce a traficat o tânără. Milada: „M-a forțat să cerșesc. Când am refuzat, m-a amenințat"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Anul trecut, în Slovacia au fost depistate 43 de cazuri de trafic de persoane. Cifrele la nivel mondial cresc dramatic.

 

 

Andrew a lucrat în Anglia timp de patru ani. „Mi-a luat toți banii. Nu am nimic acum. Am lucrat mai ales la brutărie. Trebuia să fiu disponibil pentru el ori de câte ori avea nevoie de ceva, pentru că odinioară locuiam cu el”, povestește tânăra, care acum s-a întors în Slovacia, încercând să-și găsească un loc de muncă permanent pentru a-și câștiga existența.

Milada locuia pe stradă, unde a cunoscut un român. „M-a forțat să cerșesc, iar când am refuzat, m-a amenințat că mă va ucide. M-a bătut mult. A trebuit să-i dau banii pe care i-am făcut, iar el i-a băut.” Astăzi, românul, care a forțat-o să cerșească, este în închisoare. Cu toate acestea, Milada este încă îngrijorată și nu știe se va întâmpla, atunci când românul va fi eliberat.

Acestea sunt poveștile a doar două persoane care au fost victime ale traficului de ființe și care au fost asistate de Societatea de caritate Catolică Slovacă, prin programul de Sprijin și Protecție a Victimelor Traficului de ființe umane, scrie svetkrestanstva.postoj.sk

 

Organizația de caritate oferă și cazare  victimelor

 

Organizația de caritate a ajutat, anul trecut, 23 de victime. În șase cazuri a fost vorba de muncă forțată, în trei cazuri de exploatare sexuală, o persoană a fost victimă a cerșetoriei forțate, iar o persoană a devenit victimă unor infracțiuni forțate.

Organizația Catolică Slovacă ajută victimele traficului de persoane să se întoarcă acasă, le izolează de mediul criminal, le oferă locuințe protejate și, dacă este necesar, le oferă asistență medicală, juridică, psihologică și socială.

Voluntarii le ajută pe victime să facă față dependențelor, să întoarcă datoriile, le oferă ajutor în procedurile penale sau anularea căsătoriilor forțate.

Caritas poate ajuta, de asemenea, și cetățenii străini, care au fost victime ale traficului de persoane în Slovacia. „Nu avem multe astfel de cazuri, mai degrabă avem de-a face cu cetățeni slovaci care au devenit victime în străinătate. Însă programul este înființat pentru a ajuta și străinii cărora li se întâmplă ceva în Slovacia”, spune Jan Ursina, manager de proiect al proiectului STOP Traficului de Ființe Umane.

Victimele sclaviei moderne sau rudele acestora pot apela, de asemenea, linia de asistență (+421 800 800 818).  „Au fost cazuri în care victima a scăpat, dar, când vine vorba de înrobire pe termen lung, victimele se tem și nu pot cere ajutor. Sunt paralizate și se tem. De obicei nu ies din această situație până nu intervine poliția sau cei din jur, care observă ceva”, explică Jana Ursina.

 

Oricine poate deveni o victimă

 

Victimele traficului sunt adesea persoane fără adăpost. Dacă nu caută singure ajutor, nimeni nu le va ajuta.  Caritas subliniază, de asemenea, că traficul de persoane pune în pericol oamenii, indiferent de religie. Obiectivul pe termen lung al organizației este acela de a ajunge la publicul larg și de a-i solicita să fie mult mai atent la suferința celor de alături.  

În 2021, în Slovacia au fost descoperite 43 de victime, în timp ce numărul real este de câteva ori mai mare din cauza caracterului ascuns al acestei infracțiuni. „Traficul de ființe umane este a doua cea mai profitabilă crimă organizată, care crește rapid și are consecințe pe termen lung, chiar tragice. Circa 40 de milioane de oameni devin victime ale traficului de persoane, pe an”, spune Ursiny.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel