Publicitate
Klaus Iohannis, mesaj la funeraliile Reginei Elisabeta: „Exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune”
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat compasiunea, încă o dată, după participarea la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, pentru „această mare pierdere”.
„După ce am participat la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Defuncte Regina Elisabeta a II-a, exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune pentru aceasta mare pierdere”, a transmis şeful statului, pe Twitter.
Lideri importanţi ai lumii, printre care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi reprezentanţi ai Caselor regale au participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.
Sicriul reginei a fost transferat în dric pentru a fi dus la Windsor
Sicriul fusese urcat pe afet şi purtat în procesiune în Londra, până la Arcul Wellington.
Aici, a fost transferat într-un dric.
Dricul conduce, în aplauzele britanicilor, sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel.
Cortegiul funerar a plecat de la Westminster Abby
Ceremonia desfăşurată luni la Abaţia Westminster din Londra în cadrul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, după ce au fost păstrate două minute de reculegere şi a fost intonat imnul naţional 'God Save the King'.
Sicriul a fost scos din abaţie la ora 12:15 (11:15 GMT), în timp ce Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, a bătut la intervale de un minut.
Cortegiul funerar al Elisabetei a II-a se deplasează prin centrul Londrei. După ieşirea din Abaţia Westminster, unde au fost prezenţi 2.000 de invitaţi, printre care demnitari sosiţi din întreaga lume, procesiunea s-a îndreptat spre Arcul Wellington, unde sicriul va fi aşezat pe un dric pentru a fi dus la Castelul Windsor, în afara Londrei.
În procesiune defilează membri ai forţelor armate ale Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, reprezentanţi ai poliţiei britanice şi ai serviciului public de sănătate (NHS).
Charles al III-lea, care a părut extrem de emoţionat în timpul intonării imnului, merge alături de alţi membri ai familiei regale, în timp ce regina consoartă Camilla, prinţesa de Wales Kate şi ducesa de Sussex Meghan urmează cortegiul cu maşina.
Ceremonia de înmormântare a început la Westminster Abbey
Ceremonia de înmormântare începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi, între care peste 500 de șefi de stat și guverne.
La sfârşitul slujbei de la abaţie se vor păstra 2 minute de reculegere la nivel naţional, apoi se va intona imnul naţional "God Save the King".
Conform Reuters, zeci de mii de oameni, dintre care mulți au ajuns peste noapte, au mărșăluit luni pe traseul procesiunii funerare pentru a-și lua rămas bun de la Regină.
Primăria Londrei a declarat la ora 9.20 că toate zonele centrale de vizionare a procesiunii din oraș erau pline.
După slujba de la Westminster Abbey va urma o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul va fi dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, într-o ceremonie privată. Sicriul este mutat de pe catafalc până la afetul de tun, iar cortegiul pornește într-o scurtă procesiune.
Tunul Ordnance BL 12-pounder 6 cwt a fost fabricat în 1896 pentru Royal Horse Artillery - dar nu a fost niciodată în serviciul activ. În schimb, a fost folosit pentru funeraliile reginei Victoria în februarie 1901. Afetul a transportat ulterior sicriele regelui Edward al VII-lea, regelui George al V-lea, regelui George al VI-lea, al lui Winston Churchill și al lordului Louis Mountbatten. Pentru regina Elisabeta a II-a, afetul va fi tras de 142 de membri ai Marinei Regale.
În Londra sunt așezate ecrane peste tot, dar și pe tot întreg teritoriul Marii Britanii. Ceremoniile sunt transmise și în cinematografe, în așa fel încât cât mai mulți oameni să aibă posibilitatea să le urmărească.
VIDEO
Prinţul George şi prinţesa Charlotte, prezenţi în cortegiul funerar al suveranei
Prinţul George şi prinţesa Charlotte au fost prezenţi luni în cortegiul funerar de la Londra, mergând în spatele sicriului străbunicii lor regina Elisabeta a II-a, înainte ca acesta să fie transportat în interiorul Abaţiei Westminster unde au loc la această oră funeraliile regale, informează AFP.
Prinţul George, în vârstă de nouă ani şi care ocupă locul al doilea în ordinea de succesiune la tronul Regatului Unit, şi prinţesa Charlotte, în vârstă de şapte ani, au purtat ţinute de doliu şi au mers în cortegiul funerar alături de părinţii lor - prinţul William şi ducesa Kate - şi de alţi membri ai familiei regale britanice, în spatele regelui Charles al III-lea.
Abaţia Westminster, unde are loc ceremonia religioasă dedicată Reginei Elisabeta a II-a: un mileniu de istorie
Abaţia Westminster, care găzduiește luni funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, se află în centrul istoriei monarhiei britanice de aproape un mileniu, informează AFP, citată de Agerpres.
În anii 1040, regele Eduard Confesorul a construit o biserică din piatră pe locul unei foste mănăstiri benedictine care fusese ridicată în jurul anului 960.
Construcţia impunătoarei abaţii în stil gotic care este cunoscută în zilele noastre a început în timpul domniei regelui Henric al III-lea, în 1245.
Încoronări
William Cuceritorul a fost primul rege încoronat în această abaţie în 1066.
În 1953, prinţesa Elisabeta a fost încoronată şi a devenit regina Elisabeta a II-a pe "tronul încoronării". Acel tron a fost realizat în perioada 1300-1301. El conţinea în trecut şi Piatra Destinului, utilizată timp de secole la încoronarea regilor Scoţiei.
Acel bloc din gresie a fost pentru scurt timp furat de studenţi scoţieni în timpul unei operaţiuni îndrăzneţe în 1950 şi a fost spart, accidental, în două fragmente.
În 1996, într-o perioadă marcată de intensificarea sentimentelor de independenţă, Piatra Destinului a fost redată în mod simbolic Scoţiei. S-a convenit însă ca Piatra Destinului să revină la Castelul Edinburgh din Westminster cu ocazia încoronărilor.
Abaţia Westminster a găzduit 38 de încoronări.
Căsătorii
Clădirea a fost totodată spaţiul în care au avut loc căsătorii regale, cele mai multe dintre ele fiind organizate după Primul Război Mondial.
Prima a fost însă cea a regelui Henric I cu prinţesa Matilda a Scoţiei, pe 11 noiembrie 1100.
Părinţii reginei Elisabeta a II-a, prinţul Albert - care a devenit regele George al VI-lea - şi Elizabeth Bowes-Lyon, s-au căsătorit în Abaţia Westminster în 1923.
Înainte să devină regină, prinţesa Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten la Abaţia Westminster în 1947, aducând puţină culoare în viaţa dificilă pe care britanicii au avut-o în primii ani de după ce-Al Doilea Război Mondial.
Sora reginei, prinţesa Margaret, precum şi copiii prinţesei Anne şi ai prinţului Andrew, s-au căsătorit în acelaşi loc.
Cea mai recentă căsătorie regală organizată la Abaţia Westminster a fost cea a fiului cel mare al prinţului Charles, William, care s-a căsătorit cu Kate Middleton în 2011.
Cu 14 ani mai devreme, în 1997, prinţul William asista în aceeaşi abaţie la funeraliile mame sale, prinţesa Diana, decedată în urma unui accident de automobil la Paris.
Funeralii
Se estimează că 18 monarhi britanici au fost înmormântaţi în această abaţie. Regele George al II-lea a fost ultimul dintre ei, în 1760.
Funeralii pentru 3.300 de persoane au fost organizate la Westminster Abbey, inclusiv pentru personalităţi ilustre din istoria britanică: Charles Dickens, Rudyard Kipling, Henry Purcell, precum şi opt foşti prim-miniştri.
Cenuşa astrofizicianului Stephen Hawking a fost depusă într-un spaţiu funerar amenajat între mormintele lui Isaac Newton şi Charles Darwin.
Morminte ale altor personalităţi se află acolo, inclusiv Mormântul Soldatului Necunoscut, amenajat după Primul Război Mondial.
"Regal deosebit"
Abaţia londoneză, al cărei nume complet este Collegiate Church of St Peter, Westminster (Biserica Colegială a Sfântului Petru), poate să găzduiască de obicei 2.200 de persoane, deşi mulţi dintre invitaţi nu vor putea să vadă funeraliile reginei din cauza unui perete care separă naosul de pronaos.
Membrii familiei regale vor deţine locurile cele mai apropiate de sicriu.
În 1853, aproximativ 8.250 de persoane au asistat la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, graţie unor tribune instalate special pentru acea ocazie.
Edificiul, situat în centrul Londrei, a marcat marile etape din viaţa reginei. Pe lângă nunta ei, abaţia a găzduit şi funeraliile mamei sale, precum şi o parte a celebrărilor organizate pentru a marca domnia sa - cea mai îndelungată domnie din istoria Regatului Unit.
Un vitraliu inaugurat în 2018 celebrează domnia reginei Elisabeta a II-a. Creat de pictorul David Hockney, vitraliul prezintă un peisaj bucolic de primăvară din nordul Angliei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News