Soarta României, decisă de UE. Data aleasă

Narcis Popa |
Data publicării:

Un vot privind situaţia statului de drept în România, posibil o rezoluţie, este prevăzut pentru 14 noiembrie în agenda provizorie pentru sesiunea plenară a Parlamentului European din 12-15 noiembrie, în urma dezbaterii pe aceeaşi temă desfăşurate în data de 3 octombrie.

Publicitate

Agenda finală a sesiunii va fi stabilită pe 8 noiembrie de Conferinţa preşedinţilor, ce-i reuneşte pe preşedintele Parlamentului European şi pe liderii grupurilor politice.

Conferinţa preşedinţilor propusese iniţial un vot pentru o asemenea rezoluţie în a doua sesiune a PE din luna octombrie, dar ulterior a decis amânarea acestui vot pentru a nu se suprapune cu discursul susţinut marţi de preşedintele Klaus Iohannis în Parlamentul European.

Iohannis a solicitat o amânare 

Preşedintele Iohannis a declarat că este dreptul Parlamentului European să dezbată o rezoluţie cu privire la România, însă a subliniat că este extrem de neobişnuit ca aceste discuţii să aibă loc doar cu o lună înainte de preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

După dezbaterea desfăşurată pe 3 octombrie, eurodeputatul social-democratul Victor Boştinaru (grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D) a dat câteva detalii tehnice legate de o eventuală rezoluţie. "Nu va fi, ca de obicei, o rezoluţie pregătită de fiecare grup politic, ci unul dintre grupurile politice va fi ales să fie liderul rezoluţiei. Rezoluţia va fi pregătită de LIBE", a precizat el.

"Sunt extrem de prudent în a mă hazarda cu un pronostic dacă va fi sau nu rezoluţie. Dar dacă va fi rezoluţie, pot să vă spun cu certitudine - rezoluţia se va referi, din perspectiva grupului meu, la existenţa protocoalelor secrete şi la faptul că preşedintele României nu le-a desecretizat, nu a făcut niciun demers în această direcţie, se va referi la abuzurile din sistemul care guvernează România, abuzurile parchetului, DNA", a adăugat Boştinaru.

"Este tot timpul să se revină asupra deciziei privind o rezoluţie dacă grupurile politice vor asta. (...) Este foarte important ce cuvânt va avea de spus delegaţia PNL (...) din PPE. Dacă delegaţia PNL din PPE va fi foarte fermă că nu vrea o rezoluţie, normal ar fi să-şi poată convinge colegii că nu vor", a declarat eurodeputata Renate Weber, din grupul ALDE.

La rândul său, eurodeputatul Siegfried Mureşan, reprezentant al grupului Partidului Popular European (PPE), a afirmat că "Partidul Naţional Liberal şi-a pus întrebarea dacă o rezoluţie cu privire la România este utilă în Parlamentul European sau nu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel