Socata este una dintre băuturile răcoritoare ale verii, o rețetă autentic românească, ce ne aduce aminte de perioada copilărie.
S-ar putea să îți placă și: Dulceață de trandafir după rețeta bunicii: Cel mai parfumat desert al verii și proprietățile magice
Preparată natural, din flori de soc, socata se pregătește repede, are un gust delicios și răcoritor și aduce o mulțime de beneficii organismului. Iată cum faci cea mai bună rețetă de socată, ca pe vremea bunicii.
Încearcă și: Budincă de lămâie rece. Un desert rafinat și super cremos pentru zilele călduroase de vară
E de preferat să culegeți chiar voi florile de soc, dintr-un loc cât mai curat și nepoluat. În felul acesta puteți face socata fără să spălați florile. Prin spălare, odată cu praful se duce și tot polenul aromat și parfumat de pe florile de soc. E păcat să îl pierdem. Florile trebuie să fie tinere, deschise, sănătoase, să nu fie uscate sau ofilite.
Încearcă și Înghețată cremoasă de casă, gata în doar 5 minute. O idee perfectă pentru a vă răcori vara
Pentru socată aveți nevoie de:
un borcan de sticlă, cu capacitatea de aprox. 4 litri
10 flori de soc mari
300 g zahăr
4 lămâi mici, zemoase
aprox. 3 litri de apă
Socată de casă: Rețeta românească, autentică pas cu pas
În borcanul de sticlă, curat, punem zahărul și sucul de la 2 lămâi din cele 4 trecute în lista ingredientelor. Turnăm cam 1 litru de apă și amestecăm cu o lingură cu coada lungă, până când zaharul este dizolvat.
Punem florile de soc în borcan și celelalte 2 lămâi tăiate felii subțiri. Completăm borcanul cu apă până sus și îl acoperim cu o farfurie potrivită ca mărime care să acopere gura borcanului împotriva insectelor, dar să nu etanșeze perfect. Gazele de fermentație care se formează în borcan trebuie să poată ieși afară.
Mutăm borcanul afară, la soare. Într-un balcon e perfect. Măcar o dată pe zi amestecați cu o lingură să se mai vânture florile și feliile de lămâie și să își lase toată aroma. În funcție de cât e de cald afară, socata va fi gata în 2, 3 sau 4 zile. În acest timp se va tulbura și florile de soc se vor lăsa la fundul borcanului. Așa este normal să se întâmple.
Gustați socata după 2 zile și decideți dacă vă place sau mai trebuie lăsată. Unora le place mai acidulată (mai fermentată), alții o preferă mai blândă.
Strecurați conținutul borcanului și puneți socata în sticle pe care le păstrați la frigider. Socata se servește rece și rezistă la frigider 3-4 zile, fără probleme.
Dacă și-a plăcut rețeta de socată, s-ar putea sa îți placă și rețeta de Flori de salcâm în aluat de clătite: Desertul românesc original, cu parfum de mai
Secretele bunicii pentru o socată specială
Dacă vrei să obții o socată de culoare brună, poți folosi zahăr brut sau zahăr tos, care a fost caramelizat; Pentru a grăbi fermentarea socatei, poți folosi câteva boabe de orez în locul drojdiei proaspete; Socata se poate pregăti în orice sezon, dacă păstrezi flori uscate de soc în pungi de hârtie, într-un loc răcoros; Dacă pregătești socată în extrasezon, ține cont de faptul că aroma florilor de soc se mai pierde (odată cu procesul de uscare) și este nevoie să adaugi 2-3 flori de soc uscate în plus în rețeta de socată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News