Societatea pentru Boli Infecţioase, despre o mutaţie a virusului: Îl face mai infecţios, dar mai puţin mortal

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
virus_covid
virus_covid

O mutaţie din ce în ce mai comună a noului coronavirus, identificată în Europa, America de Nord şi în zone din Asia, face virusul să se transmită mai uşor, dar să fie mai puţin mortal, conform lui Paul Tambyah, preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Boli Infecţioase, transmite Reuters.

 

Paul Tambyah susţine că dovezile ştiinţifice sugerează că proliferarea mutaţiei D614G a noului coronavirus în anumite părţi ale lumii coincide cu o scădere a ratei mortalităţii. Virusul devine şi mai puţin letal decât era.

"Poate că este un lucru bun să avem un virus care este mai infecţios, dar mai puţin mortal", a declarat Tambyah pentru Reuters. El a explicat că majoritatea virusurilor au tendinţa să devină mai puţin virulente pe măsură ce suferă mutaţii. "Este în interesul virusului să infecteze cât mai mulţi oameni fără să-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană şi adăpost", susţine el.

Mutaţia, descoperită încă din februarie

 

Oamenii de ştiinţă au descoperit această mutaţie încă din luna februarie. A circulat în Europa şi în Americi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a precizat că nu există dovezi că această mutaţie a condus la îmbolnăviri mai severe.

Duminică, directorul general pentru sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a îndemnat la creşterea vigilenţei publice după ce autorităţile au detectat ceea ce ele cred că ar fi mutaţia D614G a noului coronavirus în două focare recente. Sebastian Maurer-Stroh, de la Agenţia pentru ştiinţă, tehnologie şi cercetare din Singapore, a declarat că această variantă a virusului a fost identificată în oraşul-stat, dar că măsurile de izolare au prevenit răspândirea ei la scară largă.

Potrivit lui Noor Hisham, tulpina D614G detectată în Malaezia este de 10 ori mai infecţioasă, iar vaccinurile aflate în prezent în diferite etape de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente în faţa acestei mutaţii. Însă Tambyah şi Maurer-Stroh sunt de părere că astfel de mutaţii nu pot modifica virusul suficient de mult pentru a face potenţialele vaccinuri mai puţin eficiente, mai notează Reuters.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel