Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Sociologul Mădălina Hideg: "România nu pare foarte interesată de situația românilor din Diaspora"

Mădălina Hideg |
Data actualizării: | Data publicării:

Sociologul Mădălina Hideg, de la institutul de sondare Argument, a făcut o analiză a unui sondaj care s-a desfășurat timp de mai multe zile pe StiriDiaspora.ro

Cetățenii români plecați în străinătate par a fi copiii vitregi ai României; politicienii își amintesc de Diaspora preponderent în preajma campaniilor electorale, atunci când le cer votul celor de acolo, cu promisiunea că, în eventualitatea în care vor câștiga, le vor face o țară în care se pot întoarce liniștiți într-o zi. Alegerile trec, iar ziua marii reveniri devine tot mai îndepărtată. Nu e de mirare că șapte din zece cititori ai site-ului știridiaspora.ro sunt de părere că statul român nu a făcut tot ce trebuia pentru a-i încuraja pe românii plecați în străinătate să revină acasă (doar 9.2% sunt mulțumiți de acțiunile statului în acest sens).

 

Românii din Diaspora s-ar întoarce acasă și dacă nu le-ar mai fi rămas aici prieteni sau membri apropiați ai familiei

 

Odată plecați, românii, în mod firesc, încearcă să se integreze cât mai bine în locurile adoptive, să frecventeze anumite cercuri, să își creeze noi rețele sociale care să le împlinească nevoia de apartenență, umplându-și astfel golul lăsat de familia și prietenii de acasă. Nevoia de apartenență este o nevoie primară, la fel de importantă precum nevoia de adăpost sau de hrană. Atunci când se gândesc la eventualitatea de a reveni în România, cei plecați caută în primul rând un loc în care să aibă posibilitatea să își asigure traiul de zi cu zi, fiind mai puțin important dacă ar mai avea sau nu cu cine să reînnoade legături de familie sau de prietenie. Doar 20% dintre cititorii știridiaspora.ro consideră că faptul că nu ar mai avea în țară membri apropiați ai familiei i-ar împiedica pe români să vină acasă, în timp ce lipsa prietenilor de acasă reprezintă un motiv de a nu reveni în țară numai pentru 16.7% dintre cititori.

 

Dacă ar crește nivelul de trai în România, cei din Diaspora s-ar putea reîntoarce

 

Studii sociologice anterioare realizate cu români din diaspora arată că aceștia nici nu au mari așteptări din partea statului român să-i ajute pe ei, cei plecați; așteptările mai mari sunt ca România să devină un stat frecventabil, o țară în care să îți dorești să trăiești și în care să-ți poți vedea crescând copiii și nepoții. România trebuie să se ajute în primul rând pe ea însăși. Dacă ar crește nivelul de trai și ar scădea corupția, românii plecați ar putea lua serios în considerare gândul de a se reîntoarce. Aceleași concluzii reies și în urma analizei unei serii de întrebări adresate cititorilor știridiaspora.ro în decursul lunii iulie. Corupția este percepută de 56% dintre cititori ca fiind principalul motiv pentru care românii plecați în străinătate nu se întorc acasă. Alt motiv pentru care cei din Diaspora aleg să rămână în țările adoptive este convingerea că nu vor avea o viață mai bună în România (în opinia a 53.5% dintre cititori). 52.5% dintre respondenți cred că lipsa unui salariu atractiv este un motiv de a nu reveni în țară, 50% consideră că celor plecați le-ar lipsi în țară un loc de muncă bun, iar 45% consideră că lipsa siguranței și situația politică din România sunt alte motive importante care îi țin pe români departe de țara lor. 

 

Prea puține studii realizate cu românii din Diaspora afectează calitatea politicilor publice adresate celor plecați

 

Soluțiile propuse prin politicile publice adoptate de către factorii politici sunt cu atât mai bine ancorate în realitate cu cât au la bază mai multe interogări ale categoriei de populație cărora se adresează. Cu cât se lucrează mai riguros la identificarea cât mai multor perspective din care se poate privi o anumită problemă, cu atât crește calitatea rezultatului final sub forma unei politici publice (fie ca vorbim de o lege sau un program). România este oarecum stângace în planificarea strategică a unui set de politici publice adecvate care să îi readucă acasă pe românii plecați, inclusiv din cauza faptului că nu ascultă îndeajuns vocea Diasporei. Obișnuiți că oricum părerea lor nu contează, încep să refuze să mai participe la dialog. Astfel am putea explica de ce un număr destul de mare de cititori ai site-ului știridiaspora.ro (unul din cinci) s-a eschivat să ofere răspunsuri la întrebările adresate (alegând ca răspuns varianta comodă nu știu).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel