Șofer român de TIR, surprins de cât i s-a cerut pe un sandwich în Italia. "Nu era așa scumpă țara asta, ce se întâmplă?"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Adrian, un șofer român de TIR care traversează frecvent Europa, a răbufnit într-un videoclip postat pe rețelele sociale, exprimându-și nemulțumirea față de prețurile exorbitante practicate în Italia. Povestea sa, simplă și sinceră, este reflectarea unei realități cu care tot mai mulți români din diaspora se confruntă: costul vieții a crescut semnificativ, iar diferențele de preț între țări, dar și între regiunile unei țări, devin tot mai greu de înțeles și acceptat.

„Băi, fraților, este incredibil! Italia e foarte scumpă, înainte nu era tata așa de scumpă”, povestește Adrian, care spune că a fost uluit când, în timpul unei pauze la o benzinărie de pe autostradă, a cerut un simplu burger și a aflat că acesta costă nu mai puțin de 24 de euro. „O felie de pâine stâlcită și puțină carne la mijloc. Așa că am decis să fac eu de mâncare, pe bune.”

Nemulțumit de preț, Adrian a preferat să-și pregătească singur o masă simplă: „Îmi fac cartofi, niște cărniță, aici am pus niște bere, piper și sare, niște ou prăjite. Dar să dai 24 de euro pe o bucată de pâine și puțină carne chiar este exagerat.”

„Sunt mai ieftine decât în România, cu siguranță, dar scumpe și aici. E pe autostradă, adică 24 euro… în România e 20 euro în oraș. În oraș ar trebui să fie mai ieftin decât pe autostradă,” remarcă Adrian, făcând o comparație între Italia și țara natală.

Creșterea accelerată a prețurilor în Italia: un fenomen național

Nemulțumirea șoferului român vine într-un context în care inflația din Italia a rămas una dintre cele mai ridicate din zona euro. Deși în prima parte a anului 2025 s-a observat o ușoară temperare, efectele scumpirilor din 2023 și 2024 continuă să afecteze nivelul de trai al italienilor și al străinilor care trăiesc și lucrează aici.

Potrivit ISTAT (Institutul Național de Statistică din Italia), prețurile alimentelor au crescut, în medie, cu peste 10% în ultimii doi ani. În zonele de autostradă, unde restaurantele și benzinăriile funcționează în regim de monopol, un simplu panino sau un espresso pot costa dublu față de un local din oraș.

Un burger la o benzinărie, cum a fost cel menționat de Adrian, poate varia între 15 și 30 de euro, în funcție de regiune. Spre comparație, în sudul Italiei – în special în regiuni precum Calabria sau Puglia – același produs poate fi găsit cu până la 30% mai ieftin decât în nordul industrializat, în zone precum Lombardia sau Emilia-Romagna, unde și salariile sunt mai mari, dar și costurile.


Salariile, în dezechilibru cu scumpirile

În Italia, salariul mediu net lunar se situează în jurul valorii de 1.550 - 1.700 de euro, însă există diferențe semnificative între nord și sud. În Milano sau Bologna, un muncitor calificat poate câștiga peste 2.000 de euro lunar, în timp ce în sudul rural, veniturile abia ating 1.200 de euro.

Pentru un român plecat la muncă în Italia, ca șofer de TIR sau muncitor în construcții, cheltuielile zilnice pe drum – carburant, mâncare, taxe de autostradă – pot deveni o povară.

Dacă în Italia un burger la benzinărie costă 24 de euro, adică aproximativ 120 de lei, în România, același produs ajunge în orașele mari la 70-100 de lei (aproximativ 14-20 euro), în funcție de locație și tipul restaurantului.

Salariul mediu net în România este de aproximativ 4.700 de lei (950 de euro), însă în multe domenii, românii câștigă sub această medie, mai ales în mediul rural sau în orașele mici.

Pe acest fond, comparația pe care o face Adrian între Italia și România nu este lipsită de temei. În ciuda prețurilor mai mari din Italia, diferența de salarii compensează parțial aceste scumpiri. Însă pentru cei aflați pe drum, precum șoferii de TIR, fiecare cheltuială suplimentară afectează direct bugetul personal.


Diaspora românească resimte inflația europeană

Valul de scumpiri afectează nu doar Italia, ci întreaga Europă. Din Germania până în Spania, diaspora românească acuză creșterea prețurilor la alimente, combustibil și chirii.

Mulți români, mai ales cei care muncesc în domenii precum transportul sau construcțiile, aleg să-și aducă mâncarea de acasă sau să gătească în parcările de pe marginea drumului, cum a făcut Adrian.

„Oriunde te duci, prețurile sunt rupte din cer. Ne facem grătare în parcare, ca să nu plătim 30 de euro pe un meniu. Ne mai ajutăm între noi, ne mai dăm o conservă, un borcan de zacuscă,” povestesc alți șoferi, în comentariile de pe rețelele sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel